Heino Hansen, Daniel Lill, Rasmus Olsen, Dan Andersen og Morten Wichmann

ANMELDELSE: Fem on tour, Musikhuset Aarhus

Fem danske stand-up-komikere besøger Musikhuset Aarhus med showet “Fem on tour”.

4 ud af 6 stjerner

Der er tale om et ganske velsmurt og underholdende comedyshow, da komikerne Heino Hansen, Daniel Lill, Rasmus Olsen, Dan Andersen og Morten Wichmann optræder i Musikhuset Aarhus i slutningen af deres turné “Fem on tour”.

Showet er afdæmpet og uformelt, og på mange måder minder showet om en club-tour, hvor en håndfuld komikere fremvises for publikum, der skal stifte bekendtskab med nyere navne på comedyscenen.

Alligevel har showet karakter af en konceptuel forestilling, hvor temaer og stiltræk går igen hos de fem optrædende komikere. Jokes om at være mand og far – den morderne, bløde af slagsen – fylder en hel del i showet.

Som vi har set det før – blandt andet i comedyshowet “Fem på flugt” fra 2003, som “Fem on tour” også titelmæssigt lægger sig gevaldigt op ad – er de fem komikere fordelt på et line-up af fire komikere og en vært.

Med en krøllet hjerne og et sikkert tag i fysisk timing udfylder Heino Hansen værtsrollen formidabelt. Det er ikke nogen nem rolle at agere i, når værten både har til opgave at opvarme og guide publikum. Men hans stil og pudsige karakter falder i god jord hos publikum, og han formår at fastholde sin uforudsigelighed, selvom værtsrollen er så godt som foruddefineret.

Daniel Lill og Dan Andersen leverer hver sit show med teknisk begavelse og forståelse for det håndværk, som stand-up er. Deres personae er karikerede men troværdige, og ikke mindst Lills horsensianske underspillethed, går lige i hjertet på århusianerne.

Rasmus Olsen og Morten Wichmann er begge klassiske komikere, som sætter joken i centrum – og altså tilsidesætter en scene-persona eller karakter. De er endog begge aftenens absolut bedste skrivere, hvilket mærkes i opbygningen af deres jokes og sammensætningen af deres optrædener.

Morten Wichmann tilfører desuden sin optræden en energi, der får showet til at leve, hvilket Rasmus Olsen denne aften ikke lever op til på samme måde, omend Olsen førhen er set med samme sprudlende tilstedeværelse på scenen.

Men ingen af aftenens optrædener sprænger skalaen for stand-up. De ligger alle i den gode ende af feltet, når man ser ud over det overvældende antal etablerede komikere i Danmark, men der er ikke sigtet efter den unikke stand-up-optræden, og derfor får vi den heller ikke.

Materialet er hos alle fem komikere velfungerende, og som nævnt ganske godt håndværk. Men heller ikke på joke-siden får vi de store overraskelser, de geniale observationer eller de tanker og idéer, der får publikum til at flytte sig i livet og i verden.

Alt i alt er “Fem on tour” et gedigent comedyshow med nogle af landets dygtigste comedywritere i et simpelt og veltilrettelagt format. De fem komikere er rutinerede, og deres materiale er sikkert – der er så at sige garanti for grin.


Medvirkende: Heino Hansen, Daniel Lill, Rasmus Olsen, Dan Andersen og Morten Wichmann