ANMELDELSE: Fuckr med dn hjrne LIVE, Kulturmarkt

Scenehypnotisør og tankelæser leverer et sympatisk show i Aarhus, som fucker med de flestes hjerner.

★★★★☆☆

er kendt fra tv-programmerne “Fuckr med dn hjrne” på DR3, og han vandt Zulu Awards 2014 i kategorien “Årets originale tv-program”. Nu er han på turné med et live-show, hvor han kommer helt ud til de virkelige mennesker, der kender ham fra skærmen.

Og idet showet går i gang er det tydeligt, at han stemningsmæssigt bliver båret ind på scenen af de forventninger, publikum har til ham – og også jeg selv havde sat mine forventninger ud fra hans tv-programmer. Han står der på scenen, siger ingenting, kigger på os. Han tager brillerne af, stirrer bare på os. Publikum begynder at grine. Måske en anelse panisk, for hvem har lyst til at blive analyseret allerede før “hej”? Og mine egne fordomme om ham fra skærmen, hvor han knastørt og superprætentiøst uge efter uge har leveret tv-monologer og kunstpauser uden at blinke, begynder nu at køre igennem hovedet på mig: Han er sikkert lige så prætentiøs i virkeligheden.

Og alt imens det paniske grin i salen vokser, kommer der også et lille smil på Jan Hellesøes læber. Et smil, der siger noget i retning af: “Jeg ved godt, at I ved, at jeg ved alt om jer nu, men måske ved I også godt, at jeg ikke ved noget om jer, men at jeg bare er god til at gætte og påvirke jer til at vælge det rigtige, og jeg ved, at I ved, at jeg fucker med jeres hjerner.” I hvert fald åbnede Hellesøe op for en uventet sympatisk side, som vi ikke har set på tv endnu. En smilende og nærværende scenemand, som fuld af overskud sender et “prosit!” ned til en tilskuer. En hypnotisør og tankelæser, der faktisk kan lide sit publikum.

Foto: Pressebillede
Foto: Pressebillede

Nu er denne anmelder priviligeret med en lille indsigt i hypnoseteknikker, og hvad Hellesøe laver på scenen af hypnosefærdigheder, samt hans evne til at aflæse sit publikum, ser ud til at være på et ganske højt plan. Men brugen af disse færdigheder holder sig i det mere sikre leje. Der er ikke mange gange, hvor Hellesøe kommer ud i manipulationer, hvor andre hypnotisører ville holde vejret i spænding. Men uanset hvad, så er publikums oplevelse af Hellesøe: “Hvordan kunne han vide det?!” Og det er netop det, publikum er kommet for at tænke, og så er missionen jo fuldendt.

I forhold til tv-programmerne, så er paletten væsentligt mindre i live-showet. Her sidder vi grundlæggende i godt en time og ser gætte rigtigt på ting, der er skrevet ned på en blok. De mange facetter af hjernebedrageri, som ellers er en af forcerne i tv-programmet, er desværre udeladt live. Og det er synd, for det havde ellers kunnet skille Hellesøe definitivt ud fra mængden af hypnose- og tankelæsershows. Som showet er nu, er Hellesøe i samme bås som engelske Derren Brown, og på den målestok har Hellesøe stadig nogle alen endnu.

Men med en god komisk timing og nogle rappe replikker, samt en god fornemmelse af sine frivillige, så leverer ikke blot et ganske fint manipulationsshow – han er også vært ved en underholdende aften i teatret.


Medvirkende:

Del dette med dit netværk