Rasmus Bjerg som John Mogensen anno 2019

I teaterkoncerten “John” portrætterer skuespiller musikeren John Mogensen med kærlighed og eksemplarisk troværdighed.

★★★★★☆

Allerede før lyset går op på scenen, råber publikum fra salen: »Kom så, John!« Selv om vi ved, at det er skuespilleren , der spiller rollen som John, så accepterer vi fuldt ud præmissen om, at vi er til en John Mogensen-koncert.

Forestillingen ”John” er en slags hybrid imellem teater og koncert – ikke teaterkoncert, men snarere koncertteater. For det er koncerten, der er i fokus, mens teaterelementet er rammen om forestillingen. Det er nemlig kun skuespilkunsten, der kan vække døde musikere til live igen.

Og til den opgave har nogle fysiske fortrin i form af sin figur, sit sorte hår, fuldskægget og selvfølgelig de røde seler. Men endnu vigtigere har han også en forståelse for personen John, som han – ligesom i Ole Bornedals film ”Så længe jeg lever” (2018) – portrætterer med den største kærlighed og med en eksemplarisk troværdighed.

Faktisk er der ikke noget tidspunkt i forestillingen, hvor kommer ud af balance i rollen, selvom det hele virker som ét langt improvisationsnummer. 

Rasmus Bjerg forsvinder

Det er, som om skuespilleren er forsvundet, mens John Mogensen er trådt op af sin grav i Dragør for at give os en sidste koncert.

Imellem sangene fortæller Bjerg vittigheder, som man kunne forestille sig, at Mogensen ville have sagt dem, hvis det var ham, der stod på scenen i vores tid:

»Hvis I kommer forbi et værtshus, så gå derind. For det kan være, at næste gang, I kommer forbi, så ligger der en Joe & The Juice. Og det gider vi sgu ikke, det lort.«

Der er ikke det, der ligner et dramaturgisk forløb igennem koncerten, hvilket normalt ville være fatalt for en teaterforestilling, men her savner vi det ikke. Begyndelsen og slutningen kobles på glimrende vis sammen, og sætlisten er velfungerende med sin veksling imellem de festlige og de mere bevægende numre.

Festlig fællessang i armkrog

Og måske er det netop et udtryk for, at når alle gør, hvad de er bedst til, så fejler det sjældent. For her er det skuespilleren med den i øvrigt udmærkede sangstemme, der spiller John, mens det er en gruppe af garvede og velspillende musikere, der udgør bandet.

Producenterne fra musikbureauet holder sig fra at lave teater, men de forstår at skrue på knapperne, så lys- og lyddesign, scenografi og sætliste motiverer til fest, fællessang og armkrog.

Så for alle os, der har et nært forhold til Mogensens musik, er ”John” en autentisk John Mogensen-koncert anno 2019. Men set fra et teaterfagligt perspektiv, så er den også et eksempel på knaldgodt skuespil og en totalteateroplevelse ud over det sædvanlige.


Musik og sangtekster: John Mogensen | Medvirkende: , og  | Kapelmester og musikalske arrangementer: | Scenografi: og | Lysdesign: | Lyddesign: | Produceret af:

Del dette indlæg