ANMELDELSE: Nu – til stregen!, Teatermuseet i Hofteatret

Teatertegneren og teateranmelderen

Nu kan publikum komme tæt på teatertegner Claus Seidel og teateranmelder Gregers Dirckinck-Holmfeld i udstillingen “Nu – til stregen!” på .

★★★★☆☆

Når lyset slukkes i teatersalen til en premiere, så er det ofte – i hvert fald på de store teatret – med et par håndfulde anmeldere siddende i salen med pennen i hånden og blokken på skøddet. Før i tiden var de ledsaget af en teatertegner, der visuelt genskabte et udtryk fra forestillingen igennem karikaturtegninger.

Teateranmeldelsen er under pres, og teatertegningen er næsten helt forsvundet fra trykken. Men begge discipliner holdes i hævd på onlineportalen gregersdh.dk, hvor Gregers Dirckinck-Holmfeld anmelder, og Claus Seidel tegner.

Dette makkerpars arbejder er grundlaget for udstillingen “Nu – til stregen!” på . Udstillingen udgøres af en samling anmeldelser med tilhørende tegning, og ledsages dels af nogle små, historiske udsagn om arbejdet som kritiker, samt en række fortællinger af Claus Seidel og Gregers Dirckinck-Holmfeld i lydform.

Bagom teaterbranchen

Og det er en hyggelig lille rejse ind i hjertet af teaterkritikken. Og det er ikke mindst underholdende, når udstillingen eksempelvis beretter om dengang, hvor anmelderen Edvard Brandes endte i en pistolduel med skuespilleren Robert Schyberg, fordi Brandes havde antydet, at Schyberg havde skidt i bukserne under en forestilling.

Seidels tegninger er udstillingens visuelle kunstværker, men hvis man vil læse alle Gregers' anmeldelser igennem, kan man få lang tids lystlæsning ud af udstillingen. Den skarpe pen og den lige så levende streg fornægter sig ikke.

Nu - til stregen! - Gregers Dirckinck-Holmfeld og Claus Seidel fortæller - Teatermuseet i Hofteatret
Foto: Morten Hede

Formidlingsmæssigt lader udstillingen meget tilbage at ønske. Det ville være oplagt at lade de forskellige lydfortællinger indgå undervejs igennem anmeldelserne – og måske endda have en sammenhæng med de anmeldelser, vi ser udstillet. Men fortællingerne er klumpet sammen i begyndelsen af udstillingen i et tilfældig virvar.

Det er også tvivlsomt, hvor bevidst udvalgt de mange nedslag i deres anmeldelser og tegninger har været. Hvis der har været et kriterium eller en pointe med det udstillede, er den i hvert fald ikke tydelig.

Man skal således først og fremmest besøge “Nu – til stregen!”, hvis man vil blive klogere på anmelderens og tegnerens discipliner, og hvis man er nysgerrig efter at høre nogle sjove og tankevækkende anekdoter fra livet i teatrets mørke sale.

Udstillingen vises på Hofteatret ved Christiansborg til den 26. januar 2020.

Nu - til stregen! - Teatertegneren og Teateranmelderen - Teatermuseet i Hofteatret
Gregers Dirckinck-Holmfeld og Claus Seidel. Tegning: Claus Seidel.
Del dette indlæg