Foto: Søren Kløft

Aprilfestival 2019 er i fuld gang i Hjørring

Kram, klap og købmandsskab på aprilfestivalen

Aprilfestival 2019, som i år har Hjørring som værtskommune, er i fuld gang med sin årlige teaterfest for børn og branchefest for teaterfolk.

Der er ikke mindre end 150 forestillinger på programmet i Hjørring i denne uge. Producerende teatre og teatergrupper fra hele landet er samlet til Aprilfestival 2019 i Hjørring for at vise deres børne- og ungdomsforestillinger frem. For børnene, jovist, men måske i endnu højere grad for de opkøbere og kulturformidlere, der er til stede på festivalen.

Der er nemlig penge i børneteater. Ikke mange penge, vil de fleste nok sige – ikke mindst med en lille tanke til kulturministerens nylige scenekunstudspil, der bl.a. vil nedlægge refusionsudvalget for børneteater og beskære i formidlingsordningen. Men når man er en lille teatergruppe, så er småpenge mange penge, og det er her på Aprilfestival, at en stor del af de kommende sæsoners indtægter skal i hus.

Disse mindre teatre lever af at sælge deres forestillinger til skoler, teaterforeninger osv. Og opkøberne såvel som anmelderne går rundt i byen med det sønderlæste festivalprogram i hånden. Der bliver snakket i krogene, sammenlignet noter, anbefalet forestillinger og debateret børneteater. Ja, scenekunsten lever virkelig i Hjørring i disse dage.

Festligt åbningshow på Vendsyssel Teater

Hvor ugen ind til torsdag aften primært har handlet om at vise børneteater med lukkede forestillinger på skoler i lokalområdet, så er fredag til søndag en åben festival, hvor alle har gratis adgang til alle forestillinger. Denne del af festivalen blev torsdag aften skudt i gang med et festivalshow på Vendsyssel Teater.

Showet inddrager medvirkende fra en lang række af de forestillinger, der kan opleves i Hjørring i de kommende dage. Over 50 medvirkende skuespillere og performere viser os børne- og ungdomsteatrets mangfoldighed i en iscenesættelse af Solveig Weinkouff. Der er mimisk skuespil, kreative udklædninger, klovnerier, koreografisk dans og interaktivt teater.

Aprilfestival 2019 i Hjørring - Vendsyssel Teater
Foto: Søren Kløft

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt var til stede under showet for at klippe snoren over til festivalens offentlige åbning, men saksen overlod han til et barn, der medvirkede i showet – det er jo børnene, det hele handler om. Og da showet slutter med stående klapsalver til rytmisk musik af Henrik Andersen, er feststemningen og fællesskabsfølelsen i top.

Voksne krammedyr og kollegapleje

Men hvad er de for nogle mennesker, disse børneteaterfolk? Det bliver man klogere på, når man bevæger sig rundt på festivalen og ser, hvordan scenekunstnerne og teaterteknikerne klumper sig sammen. For aprilfestivalen er også en branchefest. Hele året er disse folk på landevejene – fra skole til skole med scenografi, kostumer og plakater i bagagerummet.

Men én gang om året mødes de som kollegaer på aprilfestivalen. Og denne gang er det Hjørring Kommune, der er vært for de mere end 100 teatre på festivalen. Der bliver krammet og festet om aftenen, og der bliver sludret og drukket kaffe om dagen. Der er nok at se til på festivalprogrammet, hvor de også har lejlighed til at se hinandens forestillinger, når de ikke afvikler deres egne – men der er altid tid til en snak om gamle dage.

Og det er nok dét, der er mest markant ved den årlige Aprilfestival – foruden selvfølgelig den enorme mængde af scenekunst for børn og unge. Her er der en kærlighed til scenekunsten, som vi også kender den fra voksenteatret med de plyssede sæder, men også en særlig kærlighed til de små publikummere. Og måske er det en af grundene til, at kvaliteten af dansk børneteater er så høj, som den generelt er; scenekunstnerne brænder for deres målgruppe.