Thure Lindhardt Foto: Peter Sørensen / Das Büro

Autistisk historiefortælling på Betty

Betty Nansen Teatret spiller Thure Lindhardt i øjeblikket hovedrollen i forestillingen “Den mystiske sag om hunden i natten” efter bogen af Mark Haddon.

Mille Dinesen og Thure Lindhardt  Foto: Peter Sørensen / Das Büro
Mille Dinesen og Thure Lindhardt
Foto: Peter Sørensen / Das Büro

Paniske skrig og primtal fylder Betty Nansen Teatrets gamle hovedscene på Frederiksberg Allé. Her spiller de forestillingen om den 15-årige Christopher Boone, som udforsker drabet på naboens hund Wellington, hvilket fører ham ud på en særlig rejse. ”Den mystiske sag om hunden i natten” er en roman af Mark Haddon, dramatiseret på engelsk af Simon Stephens.

Christopher lider af den autistiske diagnose Aspergers Syndrom, der blandt andet gør ham ekstremt opmærksom og detaljefikseret, samt overfølsom over for berøring fra andre mennesker. Han fungerer ikke socialt, men han har til gengæld særligt gode evner for matematik og fysik, og han drømmer om at blive astronaut.

Forestillingen giver os et indblik i hovedet på en ung dreng, der lider af Aspergers Syndrom, men som egentlig opfører sig ligesom alle andre 15-årige drenge – og ikke mindst har brug for det samme som alle andre: Den følsomme nærkontakt med sin familie, som han ikke kan få, fordi enhver menneskelig berøring føles som elektriske stød igennem hele kroppen, den må han finde hos sin kælerotte eller hos naboens hund, før den altså blev myrdet.

Thure Lindhardt som Christopher Boone

I opsætningen på Betty Nansen Teatret spilles Christopher Boone af skuespilleren Thure Lindhardt. Han er blevet rost af anmelderne for sin præstation i forestillingen. Blandt andet skriver Kristian Husted fra Politiken:

”Vi har før set skuespilleren inkarnere sjældne og sære mennesker i film som ‘Nordkraft’ og ’Her i nærheden’. Men her, hvor der ikke er noget kamera imellem, kan vi for alvor se det disciplinerede og fysisk krævende arbejde bag en kompliceret rolle på nærmeste hold. En stor præstation af Lindhardt.”

Thure Lindhardt  Foto: Peter Sørensen / Das Büro
Thure Lindhardt
Foto: Peter Sørensen / Das Büro

Dagbladet Informations teaterkritiker Anne Middelboe Christensen omtaler blandt andet hans evne til at skildre den barnlighed, der befinder sig i den 15-årige Christopher Boone, og hun fortsætter:

”Neden under den drengede frejdighed ligger hans kernetalent: Hans særlige evne til at lade kroppen udtrykke det, som hans replikker ikke siger.”

Forestillingen spiller på Betty Nansen Teatret ind til den 24. november 2013.