Corona slår de svage teatre ihjel

Ikke alt er coronavirussets skyld

og er begge gået konkurs, mens resten af kulturbranchen holder vejret og håber på at overleve krisen.

Siden den 11. marts 2020, hvor nedlukningen af landet begyndte, har foreløbigt to teatre måtte meddele lukning grundet konkurs. Mandag den 16. marts 2020 blev erklæret konkurs, og lørdag den 28. marts 2020 valgte at lukke og slukke.

Men selvom det er midt i en coronatid, så er det vigtigt at bemærke, at ingen af teatrene er hårdere ramt af coronanedlukningen end landets øvrige teatre.

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs
Foto: Lasse Hansen

Konkurserne skyldes i begge tilfælde, at teatrenes økonomier i forvejen har haltet, og derfor er coronakrisen kun en bikarakter i dramaturgien. Det er altså meget sandsynligt, at teatrene ville gå en konkurs i møde uanset coronavirussets påvirkning på kulturlivet.

Man kan med andre ord sige, at virusset – fuldstændigt ligesom hos mennesker – først og fremmest slår de svageste ihjel.

Det gør det ikke mindre tragisk, at vi nu må undvære det traditionsrige, semiprofessionelle festspil på Aarhus-egnen og ikke mindst det usammenligneligt velrenommerede musicalteater i Fredericia. Vi har mistet to grundsten i dansk teater på under et par uger.

Vi kan bare ikke bilde os ind, at det var coronakrisens skyld, men krisen kan nemt ryste flere teatre af pinden i de kommende uger og måneder. Lad os derfor krydse fingre for, at resten af landets kulturinstitutioner har sul nok på kroppen til at stå imod, så længe det kræves af dem.

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere