Den nattergale Carsten Knudsen

Det var en noget yngre og mere tilbageholdende , der sammen med og dannede i starten af 80’erne. I dag har han et mere selvstændigt arbejde som solo-entertainer.

“Man kan sige, det er Knudsens Varieté, netop fordi der er så mange forskellige genrer,” siger om sine komiske soloshows, der indeholder en bred vifte af indslag.

Han er bedst kendt fra sine roller i De Nattergales “The julekalender”, men han har igennem en årrække opbygget en solokarriere, hvor han som blandt andet komiker og musiker har optrådt på både store og små scener og til både store og små privatarrangementer.

Han optræder på i Aarhus den 5. september, hvor han spiller på blandt andet ukulele og guitar, samt en didgeridoo i form af et pvc-rør. Derudover taler han om onkel Erling og synger en tysk slager, og han har også en enkelt karakter med fra tv-hittet Canal Wild Card. Men holder sig ellers fra at bruge flere karakterer fra -tiden.

“Jeg har brugt det som et benspænd for mig selv. Efter gik i sig selv, havde jeg det i starten sådan, at Gertrud Sand kun skulle med som forret, men resten skulle være mit eget. Jeg ville ikke spille gamle -numre, og efter et par år ville jeg helst undgå at bruge Gertrud Sand,” siger .

Han promoverer sig helst med sine egne numre, og når der en gang imellem til et show dukker en karakter op, som nogle i salen kender, så er det ikke noget, de havde forventet. Han kan dog sagtens se en fordel i at optræde med de kendte karakterer.

“Det ville da være nemmere at få booket jobs, hvis jeg siger, at det er Gertrud Sand plus en masse andet, men det har jeg nægtet mig selv,” fortæller han.

Carsten Knudsens one man band

står ikke kun alene på scenen, når han arbejder som solist. Han er også alene bag scenen, og han kan især mærke, at den del af arbejdet er markant anderledes i forhold til at være med i – en forskel, han godt kan lide.

“Jeg får kontakt med nogle mennesker, som jeg ellers ikke ville have fået kontakt med, for det er mig, der kommer til at tale med arrangøren og hal-bestyreren. Det er en del af min oplevelse, når jeg skal ud at spille, at jeg møder folkene, hvor jeg kommer. Jeg kan godt lide at komme ud at møde nye mennesker, og det er også tit en inspiration til de ting, jeg laver,” fortæller .

På scenen skal han også agere anderledes som solist, og han skal i højere grad være opmærksom på at interagere sammen med sit publikum, fordi han ikke har andre på scenen at spille bolden over til.

“Hvis der går tre mænd ind på scenen, så læner publikum sig tilbage og vil se, hvad de kan finde på at lave. Jeg bruger publikum som min medspiller – taler med dem eller får dem til at gøre noget,” fortæller han.

I Carsten Knudsens soloshow lærer han for eksempel publikum at danse en dans eller synge med på en sang. Han mener, at det er med til at give publikum en oplevelse af, at live-optrædender ikke er det samme som at se fjernsyn.

Den mere selvstændige Nattergale

I dag er han i gang med at forberede “The julekoncert”, der tager på turné i hele landet fra oktober, og man vil formodentlig se en noget anderledes på scenen i dag, end den let forsagte tredjedel af han var i starten. Bag scenen har udviklingen været markant.

“Jeg var en meget tavs og introvert type, da vi startede i , men i dag kan jeg sige min mening og holde fast i min taletid. Sådan havde man ikke set mig for 20 år siden. Jeg ville slet ikke have tilladt mig at tage det rum, men det er en nødvendighed for mig i dag, for ellers ville jeg hele tiden blive overrumplet af, hvad andre mener,” fortæller .

Der gik nogle måneder, før de tre kunstnere havde fundet frem til der, hvor De Nattergales kemi er nu, for ifølge har den også ændret sig over de seneste 20 år. Men forberedelserne går fremad, og de første mange tusinde billetter blev solgt i løbet af meget kort tid. er ikke selv helt klar over, hvorfor De Nattergales genforening er så velkomment hos deres publikum.

“Der er nok nogle, der har savnet den stil, vi dyrkede dengang. Og så er det spændende, om den holder i dag, og vi prøver også at opdatere den. Men der er mange, der gerne vil genopleve et eller andet fællesskab omkring det, og det fællesskab er der mange, der har dyrket, selvom vi har været væk – det kan vi jo se på de utallige klip, som folk har lagt på YouTube.”

vil stadig holde fokus på sin solokarriere, og beslutningen om, hvorvidt nu forbliver sammen i længere tid, er ikke taget endnu for Carsten Knudsens vedkommende. For ham krævede beslutningen om at gå sammen igen også en del personlige overvejelser.

“Jeg tænkte, at hvis jeg virkelig tror på, at jeg er blevet stærkere både som menneske og som kunstner, så ville jeg også kunne finde ud af at transformere det over i . Men hvis jeg nu ikke var blevet stærkere, så ville jeg bare ryge tilbage i den rolle, jeg var i for 20 år siden, og det ville ikke være godt,” mener Carsten Knudsen.

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere