Her er modtagerne af årets Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen

Teaterpokalen 2021 går til skuespiller

hædrer skuespiller , instruktør og ved dagens prisuddeling.

Siden 1933 har uddelt Teaterpokalen til landets fremmeste scenekunstnere. Ved dagens prisoverrækkelse på i København blev Teaterpokalen 2021 givet til skuespiller fra Aarhus Teaters ensemble.

er uddannet fra Statens Teaterskole i 2011. Hun blev efter nogle år som freelancer på københavnske scener ansat i ensemblet på i 2015. Her har hun medvirket i en række forestillinger i forskellige genrer. Hendes bredde vises således også i, at hun honoreres med Teaterpokalen for de to meget forskellige roller i “Når vi døde vågner” og “A Clockwork Orange” .

Lene Grønborg Poulsen, journalist ved Radio4 og anmelder ved Kristeligt Dagblad, overrakte prisen og motiverede valget af ved disse ord:

”Man er aldrig i tvivl om, hvornår du træder ind på scenen. Du tager rummet med en stor overbevisende kraft og favner hele spektret, så vi som publikum ender helt yderst på stolekanten og trækker eller holder vejret med dig. (…) Spændvidden er i hvert fald stor, når man med nerve mestrer alt fra det naturalistiske og surreelle hos Ibsen til det vilde og voldlige i 1960'ernes ”A Clockwork Orange”.

Prisen består af en sølvskål udført af sølvsmed Manuel Sjødahl. Med prisen følger 50.000 kr.

Performanceteatrets moder modtager Teaterkatten

Instruktørprisen Teaterkatten går i år til for iscenesættelsen af forestillingen “Amduat. En iltmaskine” og ikke mindst for hendes livslange og helt særegne bidrag til dansk scenekunst. , der er anmelder ved Dagbladet Information og Teateravisen, overrakte Teaterkatten og motiverede prisen således:

”Dine forestillinger er hamrende flotte og musikalsk subtile. Dit afgørende våben er langsomheden. Det virker ofte, som om du prøver at få tiden til at forsvinde. Som om dine visuelle billeder bliver så stærke, at musikken og replikkerne eller sangstroferne underordner sig billedet. Som om kroppene glider ind i koreografier, indtil positurerne finder en form, der udtrykker noget alment og mytisk. Så er du tilfreds.”

Kirsten Dehlholm - Teaterkatten 2021
. Foto: Torben Eskerod

Kirsten Delholm modtager 25.000 kr. og sølvsmed Manuel Sjødahls lagkagekniv i sølv, som traditionelt følger med Teaterkatten.

Initiativprisen går til festivalen

Dette års Initiativprisen går til den nyetablerede danseteaterfestival , der med et ønske om at præsentere moderne dans og ballet på højt, internationalt niveau, for første gang blev afviklet i efteråret med fokus på ligestilling mellem kønnene og større diversitet. Anmelder hos kulturtid.dk, dansonline.dk og Villabyerne, Pia Stilling, overrakte prisen med disse ord:

”I får prisen for jeres initiativ, festivalen , som I har planlagt skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, og som I to, og , har skabt sammen. (…) I har udvist både mod og initiativ med så stort anlagt et projekt, som  er. I har skabt et flot, lødigt, internationalt supplement til Københavns øvrige dansescene.”

Med Initiativprisen prisen følger et indrammet diplom og 15.000 kr.


s tre priser

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris, som er blevet uddelt af siden foreningens oprettelse i 1933. Holger Gabrielsen modtog den første Teaterpokal, og siden har en række store navne som Liva Weel, Osvald Helmuth, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Ghita Nørby, og modtaget prisen.

Fra 1957 kom instruktørprisen Teaterkatten til, og siden fulgte Initiativprisen. Prismodtagerne og de nominerede udpeges af foreningens medlemmer på en årlig generalforsamling.

Foreningens priser støttes af .

Skal andre høre om dette?

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere