KOMMENTAR: Er København virkelig så meget bedre end resten af Danmark?

Reumert-juryens teaterkiggeri skal have et eftersyn

Når uddeler priser for Danmarks bedste scenekunst, så ender 75 % af statuetterne til forestillinger i hovedstadsområdet.

blev søndag aften afholdt i Odense, hvor priserne blev uddelt til det bedste danske scenekunst. I min anmeldelse af showet kan du læse, at prisoverrækkelserne ikke afspejler det bedste i hele Danmark, men er et udtryk for københavnersnobberi.

Juryen skal naturligvis have lov at fordele priserne, som den har lyst til, og denne kommentar skal ikke læses som et udtryk for, at prismodtagerne ikke har fortjent deres statuetter. Den skal heller ikke læses som en kritik af det enkelte Reumert-jurymedlem.

Men når 17 ud af 22 priser er givet til (præstationer i) forestillinger, der har spillet i hovedstaden, og altså kun 5 til resten af landet, så er det relevant at spørge, om juryen som helhed favoriserer København?

Jeg er i al beskedenhed en af de få, der ser forestillinger i hele landet – ikke alle, men dog temmelig bredt. Og selvom udbuddet er større i hovedstadsområdet, så er det efter min overbevisning ikke realistisk, at de bedste præstationer i 75 % af tilfældene findes i København. Absolut ikke!

Jeg tror ikke, problemet er, at juryen ikke ser forestillinger nok uden for hovedstaden. Jeg tror, problemet er, at for mange jurymedlemmer ser de store forestillinger på eksempelvis eller , mens for få ser de mindre forestillinger både i og uden for hovedstaden.

For det er klart, at hvis otte jurymedlemmer har set en god forestilling i Skuespilhuset, og kun to andre jurymedlemmer har set en god forestilling i Hobro, så har de to sværere ved at overbevise de otte. Og så kommer juryen – uden at ville det – til at favorisere de forestillinger, som juryen har lettest adgang til.

Hvis det er tilfældet, bør systematikken i juryens teaterkiggeri og afstemning om statuetterne få et alvorligt eftersyn. Måske bør der endda indføres begrænsninger for, hvor mange af juryens medlemmer, der må tage i Skuespilhuset, hvis kun en eller to har været på i Herning.

Noget skal der i hvert fald ske, for det er helt tosset at sende alle Reumert-statuetterne hen over Storebælt for at overrække dem i Odense, blot for at de et par timer senere kan tage turen tilbage til København igen.

Del denne artikel

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere