Kulturstøtte til cirkus: Kulturministeren er ikke afvisende

Cirkus skal på finansloven

s direktør opfordrer politikerne til at støtte og bevare cirkusgenren, der har eksisteret i Danmark siden 1795.

“Cirkus har eksisteret som kulturform i over 250 år, og siden Price-familien optrådte på Dyrehavsbakken for første gang i 1795, har cirkuskunsten været at finde i Danmark.”

Sådan kan man læse i et brev, som cirkusdirektør hos , , har sendt til kulturministeren og kulturudvalgets medlemmer. Brevet havde overskriften: “CIRKUS – en bevaringsværdig dansk kulturarv”.

Med sit brev ønsker Berdino på vegne af cirkus i Danmark, og med henvisning til de økonomiske udfordringer, som cirkusgenren står i, at få genren anerkendt af kulturministeren og herunder tilsagn om støtte til at bevare cirkus.

“Hvis man vil sikre en bevarelse af den omrejsende cirkuskultur i Danmark, er det derfor vores håb, at der bliver gjort noget fra politisk side,” lyder det i brevet.

Politisk opbakning

Kulturudvalget bad efterfølgende kulturminister om sine overvejelser i forhold til s brev. I et skriftligt svar til kulturudvalget henviser hun til, at cirkus i forbindelse med corona har været inkluderet i Kulturministeriets kompensationsordning for sæsonbetonet scenekunstvirksomhed.

Hun mener, at der heri ligger en anerkendelse af cirkus som en væsentlig kulturform, og fortsætter:

“Om denne anerkendelse skal have følge af en mere permanent tilskudsordning er et spørgsmål, som kræver en længere politisk overvejelse. Jeg er bestemt ikke afvisende over for perspektivet.”

Dansk Folkepartis kulturordfører, Pernille Bendixen, der er stedfortræder for Alex Ahrendtsen, er åben for idéen:

“Vi er bestemt fortalere for cirkus og mener også, at det skal bestå og bevares,” udtaler hun til mortenhede.dk.

Hun påpeger dog, at det er en svær balancegang, da der er mange andre kulturinstitutioner, som også bør bevares.

“Der er ikke midler til alle. Men det er klart, at vi vil gå rigtig langt for cirkus, som også har det rigtig svært for tiden. Hvis ministeren er enig, så synes jeg helt sikkert, at hendes opgave må blive at få cirkus på finansloven,” siger Pernille Bendixen.

Skal andre høre om dette?

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere