De vigtigste teaternyheder fra ind- og udland
Vendsyssel Teater skal i landsretten. Kulturmonitor giver et skævt indtryk af billetsalget. Moulin Rouge-stjerne siger op i protest. Fik du det hele med? Læs nyhedsoverblikket her og bliv opdateret på de vigtigste nyheder fra teaterbranchen.
Teatre ikke med i den fremrykkede genåbning
I aftes mødtes folketingets partier med regeringen for at aftale en fremrykning af den igangværende genåbningsplan. Det er ingen overraskelse, at teatrene ikke var nævnt i aftalen. Til gengæld kan vi komme på stadion i en fart, få en fadøl efter kampen og brunche dagen efter. Så er prioriteringen i hvert fald på plads.
En fremrykning af teatrenes genåbning til på onsdag havde naturligvis heller ikke betydet, at alle teatre kunne stå klar samme dag. Teatermaskineriet er for stort til den slags pludselige manøvrer.
Men lige nu klumper alle premiererne sig sammen omkring den 6. maj, og landets publikum såvel som anmeldere må både prioritere benhårdt for at få kalenderen til at gå op. Mange forestillinger bliver formentligt sorteret helt fra.
Nogle teatre har allerede skubbet deres premierer frem til tidligere på dagen den 6. maj, så man kan nå at se flere forestillinger samme dag. En fremrykning af genåbningen havde givetvis udjævnet premierepuklen en smule, uden at det gik nævneværdigt ud over smitterisikoen.
Uheldig regnefejl hos Kulturmonitor
I går skrev Kulturmonitor, om et “stort fald i antallet af publikummer til scenekunst – og coronaen kan næppe forklare hele nedgangen”. Artiklen refererer til en undersøgelse fra Danmarks Statistik, hvor antallet af publikum i sæson 2019/2020 var cirka 1,9 millioner, hvilket er 900.000 mindre end forrige sæsons 2,8 millioner.
Det lyder jo som noget af et dødsstød til en knæsat branche. Vi skal tilbage på sporet efter corona – skal vi nu også til at snakke om dalende publikumstal igen?
Det er der nu ikke meget, der tyder på. For når Kulturmonitor skriver, at det “næppe kan forklares af corona”, så baseres det udelukkende på, at journalisten bag artiklen har regnet forkert.
Nedgangen svarer til 32 % i forhold til sæson 2018/2019 – altså lidt under en tredjedel. Tallene gælder for perioden 1. juli til 30. juni, og her mener journalisten altså, at corona kun har påvirket tre af de 12 måneder – altså at corona kun kan forklare 25 % nedgang. Nedgangen er altså større end den del af året, som corona har betydet nedlukninger.
Men det er ikke helt korrekt. Nedlukningerne fik virkning fra 12. marts, og allerede i midten af februar begyndte flere medier at kæde en bekymring om coronavirus sammen med teater og andre events med fysisk fremmøde. Den 27. februar blev den første dansker konstateret smittet. Og allerede den 6. marts reducerede Det Kongelige Teater antallet af sæder til det halve.
Der var altså ikke tale om et kvartal, men om tæt på fire ud af 12 måneder, der har været påvirket af corona – altså en tredjedel. Med andre ord viser tallene fra Danmarks Statistik tværtimod, at publikumstallet har været stabilt i forhold til forrige sæson.
Ismerne omkring os
Det buldrer stadig i verden omrking os, når det gælder opgøret med sexisme. Et af de mere markante statements, der har trukket overskrifter i store dele af verden, er Tony Award-vinder Karen Olivo, der har besluttet at forlade sin hovedrolle som Satine i musicalen “Moulin Rouge” på Al Hirschfeld Theatre på Broadway.
I en video på Instagram begrunder hun sin beslutning med, at medmenneskelighed er vigtigere end penge. Hun påpeger alvorlige problemer i den amerikanske teaterbranche. Se videoen her:
I Tyskland fylder anden isme spalterne i medierne. Her er det problemer med racisme på Düsseldorfer Schauspielhaus, der har skabt debat.
Beskyldningerne kom fra en af teatrets skuespillere, Ron Iyamu, der tilbage i marts klagede over et “racistisk og sexistisk sprog” på teatret. Professor i teaterhistorie og dramaturgi Bernd Stegemann tog i en artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung teatrets parti.
Det har medfulgt ikke mindre en 1400 underskrifter fra teaterfagfolk på et åbent brev, der lægger afstand til Bernd Stegemann og kræver respekt omkring Ron Iyamu.
Retssag mod Vendsyssel Teater ankes til landsretten
Teknisk Landsforbund, der fører sagen for Michael Simonsen, som blev fyret som produktionschef på Vendsyssel Teater, har valgt at anke dommen fra Hjørring Byret, der frifandt teatret. Sagen omhandler en uberettiget fyring, som kom efter, at Michael Simonsen havde udtalt sig kritisk om teatrets ledelse til avisen Nordjyske.
Vendsyssel Teater blev frifundet, og dermed mener byretten ikke, at fyringen var en krænkelse af Michael Simonsens ytringsfrihed. Den afgørelse skal Landsretten nu revurdere.
Til Kulturmonitor udtaler teatrets bestyrelsesformand Henrik Jørgensen:
“For mig har det altid været en banal sag omkring samarbejdsproblemer på teatret. Sagen blev stor for mig i det øjeblik, at Teknisk Landsforbund begyndte at blande ytringsfrihed og whistleblowerordninger ind i det her.”
Kritikken går på det forhold, at teatrets direktør Lars Sennels, der er gift med dramaturg og teaterkritiker Anne Middelboe Christensen, deler ledelsen af teatret med sin hustru. Hun blev først ansat som dramaturg og siden som kunstnerisk leder. Michael Simonsen mente ikke, at han kunne sige sin nye chef imod, når hun var gift med direktøren.
Anne Middelboe Christensen trak sig fra stillingen som kunstnerisk leder, da Michael Simonsens kritik blev bragt i avisen. Retssagen handler udelukkende om Michaels Simonsens fyring og dermed ikke om ledelsen af teatret.
Navnenyt
Teater V uddeler 130.000 kroner til vinderne i dets egen “Dramatisk Digi”-konkurrence, der blev afviklet i sidste weekend. Vinderen af hovedprisen på 100.000 kroner blev Torben Guldberg for manuskriptet til “A:Maze”.
Jakob Tekla Jørgensen bliver leder for nyt teaterprojekt i Viborg, der hedder White Hole Theater. Teatret skal kombinere klassisk scenekunst med blandt andet virtual reality, animation og gaming. Ifølge borgmester Ulrik Wilbek bliver White Hole Theater en “revolution af scenekunsten”. Revolutionen forventes at begynde i 2024.
Miriam Frandsen skal være kurator og projektleder for den nye gæstespilsscene, der får navnet Toaster. Scenen bliver drevet af Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning.
Flemming Krøll skal lede en ny talentlinje for revy på Guldborgsund Kulturskole. Den tidligere revydirektør skal selv forestå undervisningen sammen med blandt andre Mich Øgendahl og Henrik Lykkegaard.