Svalegangen udfordrer comedy-genren under Zulu Comedy Festival 2016

I Aarhus foregår en del af Zulu Comedy Festival 2016 på Teatret Svalegangen, hvor comedy-programmet indeholder både stand-up, live podcast-optagelser og Dungeons & Dragons-spil på scenen.

I perioden den 1. til 11. september 2016 løb TV 2 Zulus årlige comedy festival af stablen i hele landet – primært i Aarhus og København. I Aarhus var Teatret Svalegangen en af festivalens officielle scener, og teatret åbnede for et comedy-program med stor diversitet, som skulle udfordre genren. Teatrets eventkoordinator, Mette Rønne, har forsøgt at sætte et program, der udfordrer publikums fordomme om comedy.

“Jeg vil gerne vise, hvor stor bredde der er, fordi der er rigtigt mange, der hænger fast i en opfattelse fra 90’erne om, hvad comedy er, hvor alle råbte ‘pik’ og var sure, og det er det bare ikke. Der er så meget forskelligt, og det bliver mere og mere raffineret,” siger Mette Rønne.

På TV 2 Zulu har man i løbet af comedy-festivalen kunnet se danske og udenlandske komikere – især med nogle af de komikere, som vi som publikum kender ganske godt. Men comedy-festivalens scener giver mulighed for at opleve ‘upcoming’ komikere, som er i gang med at etablere sig i dansk comedy, men også nogle af de mest erfarne komikere, som vi ikke jævnligt ser på skærmen eller med onemanshows ude i landet.

Line-up på Svalegangen

Teatret Svalegangen ser vi i dette års comedy-festival den yderst erfarne Niels-Peter Henriksen, som har lavet stand-up siden 1998 og i dag er nærmest synonymt med århusiansk comedy. Hans stil er unik, hans comedy er, ligesom hans frisure, retro på den lækre måde, og hans observationer på hverdagens finurligheder og paradokser er skrevet i skarpe jokes og dygtigt sprogbrug.

På scenen dette år ser vi også komikerne Ane Høgsberg, som dette år vandt årets talentpris ved Zulu Comedy Galla, og Kasper Porsdal, som i comedy-festivalen havde premiere på sit første onemanshow, “Find 5 fejl”.

Hør også podcastet “Hede møder Kasper Porsdal” her på siden eller via iTunes.

Vi møder også en gruppe på fire nørder – uden tvivl nogle mere nørdede end andre – til komikeren Mads Brynnums arrangement, “I sidder på en kro”. Her sidder fire komikere, som denne aften foruden Mads Brynnum er Sebastian Dorset, Niels Forsberg og Sofie Flykt, og spiller rollespillet Dungeons & Dragons foran et publikum. Dette viser sig at være en morsom og uventet engagerende oplevelse – og et helt ideelt set-up til et comedy-arrangement.

Og pointen med at gøre andre ting foran et publikum, som ikke er traditionelt stand-up, har virkelig gjort sit indtog i Zulu Comedy Festival 2016. I København optog den velnok mest populære, danske comedy-podcast “Fup i farvandet” en episode foran et live-publikum, og på Teatret Svalegangen optog komiker og journalist Pelle Lundberg, som i øvrigt var et af ‘de nye håb’ ved årets Zulu Comedy Galla, to afsnit af sin comedy-podcast, “Flyverskjul”, foran et veloplagt publikum.

Comedy på teatrene

Der er ingen tvivl om, at comedy-genren i Danmark er under voldsom udvikling og tilsyneladende også under påvirkning af skuespillere og scenekunstens øvrige genrer i det hele taget, ligesom også film og teater bliver påvirket af komikerne.

“Comedy som genre, håndværk og kunstart skal have en plads på teatret, fordi teatret kan lære rigtig meget af komikere, og komikere kan også lære rigtig meget af teatret. Der bliver behandlet nogle samfundskritiske emner, som hidtil kun har været teatrets opgave – eksempelvis revyerne og morskabsteatrene. Men comedy er noget af det hurtigste samfundssatire, vi har, hvor der ikke går en lang produktionsperiode forud,” udtaler Mette Rønne.

Stand-up-komikerne producerer materiale lynhurtigt, og teatrene planlægger nogle gange flere år ud i fremtiden. Derfor kan vi på scenen opleve komikere, der taler om begivenheder, der ikke engang er nået at blive trykt i avisen endnu, fordi komikeren måske har læst en artikel på sin telefon på vej til showet. Traditionelt teater er oftest dagsaktuelle, når det enten er en særlig præmis som på Teatret Svalegangens tilbagevendende event “Dagens satire“, eller når der er tale om tilfældighedernes spil. Og comedy er som scenekunstform en nyere spiller på holdet, som både skal lære fra sig og tage ved lære.


Abonnér på indhold fra mortenhede.dk via RSS, eller følg med på Facebook eller Twitter. Vil du gerne have din nyhed på mortenhede.dk, er du velkommen til at kontakte mig.