Dansk Teater foreslår kompensation for tabte indtægter
Genåbningen af teatrene er fremrykket til i dag, men branchen afventer svar på, hvordan det skal kunne lade sig gøre økonomisk.
Sent i aftes meddelte statsminister Mette Frederiksen, at Folketingets partier har indgået aftale om en udvidet genåbning. Aftalen indebærer blandt andet, at teatre og museer må åbne straks – og altså ikke den 8. juni, som ellers var planen.
Det vækker glæde hos teaterbranchens aktører, men der er stadig ubesvarede spørgsmål, der melder sig. Hvor mange publikummer må teatrene lukke ind? Og hvordan ser økonomien ud for teatrene, hvis de ikke må fylde salen?
Det kan nemlig i mange tilfælde ikke lade sig gøre at åbne for få personer, fordi billetindtægterne i høj grad skal finansere selve produktionen – det vil sige alt fra scenografi til skuespillernes løn. Hvis omsætningen ikke dækker omkostningerne, så må teatrene forblive lukkede.
Behov for ny hjælpepakke
Teatrene venter derfor i spænding på de retningslinjer, der udarbejdes i Kulturministeriet, som skal give overblik over teatrenes praktiske muligheder for at genåbne. Derudover forventer branchen en hjælpepakke, der gør det muligt for teatrene at åbne for færre publikummere.
Brancheorganisationen Dansk Teater foreslår, at teatrene kompenseres for mistede egenindtægter. Forslaget til en kompensationsmodel er beskrevet således:
“Teatrene kompenseres for mistede egenindtægter i sæsonen 20/21. De mistede egenindtægter i sæsonen opgøres som gennemsnittet af egenindtægterne fra de sidste 3 regnskabsår fratrukket teatrets egenindtægter i indeværende regnskabsår, og der kompenseres for differencen.
Dansk Teater anbefaler modellen og foreslår, at teatrene kun kan gøre brug af modellen, hvis teatret forpligter sig til at åbne og udbyde forestillinger og aktiviteter.
Modellens fordel er, at den tager højde for, at myndighedskravene kan ændre sig i forbindelse med eventuelle fremtidige COVID19-udbrud, og den motiverer dermed teatrene til at fortsat at turde producere dansk scenekunst.”
Dansk Teater
Den udvidede genåbning sker efter, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger blev ændret få dage efter den seneste aftale om genåbning. Dermed forlangte flere af Folketingets partier, at genåbningsfasen blev genforhandlet ud fra de nye omstændigheder.
Et flertal påpegede, at grundlaget for de første forhandlinger har ændret sig, og med blandt andet det nye afstandskrav på 1 meter i stedet for 2, vil flere dele af samfundet – herunder kulturinstitutionerne – kunne åbne tidligere.
Bag aftalen om en udvidet genåbning står alle Folketingets partier.