"Haabet" fra Teatret Møllen Foto: Søren Hasselgaard Skaanning

Toppen og bunden af oktobers scenekunst

Oktober måned er kulturforskellenes måned

Igen har mortenhede.dk kigget dybt i anmelderspanden og lavet statistik over anmeldelserne af danske teaterforestillinger. I sidste måned finde ud af, hvilke forestillinger anmelderne har vurderet som de bedste og værste i september måned. Nu kigger vi nærmere på oktober måneds premierer.

Statistikken er baseret på 19 større og mindre, landsdækkende medier, der alle anmelder scenekunst regelmæssigt og med en vis volumen. I alt er det blevet til 190 anmeldelser på disse medier af 42 forestillinger, som har haft premiere i oktober 2018.

Tarzan, Dansk Vestindien og franske bohemer

I denne måned er det forestillingen “Haabet” fra Teatret Møllen i Haderslev, der scorer månedens topkarakter med en 5-stjernet anmeldelse i ISCENE og en 6-stjernet anmeldelse i Jyllands-Posten. Det giver forestillingen et tårnhøjt gennemsnit på 5,50 blandt de medier, der er inkluderet i statistikken. Grundlaget er desværre snævert med kun to anmeldelser, men lad det være en opfordring til de øvrige medier om at komme lidt mere ud i landet og bidrage med meningerne der, hvor de ikke bliver anmeldt så meget.

“Tarzan” på Fredericia Teater
Foto: Søren Malmose

For når vi går videre til månedens andenplads, går vi også videre til den næstmest anmeldte forestilling i denne måned. Fredericia Teaters musical “Tarzan” forlænger successen med en gennemsnitlig stjerne-vurdering på 5,36 – baseret på 14 anmeldelser blandt de 19 medier, som er med i statistikken. Der er i denne statistik kun registreret 5- og 6-stjernede anmeldelser til Fredericia Teaters Disney-musical.

Den tredjebedst anmeldte forestilling i oktober er Det Kongelige Teaters “La Bohème” – den klassiske opera om en fransk, fattig og kreativ subkultur, der kæmper med tuberkulosen og kærligheden i de parisiske loftslejligheder. Forestilling har af fire medier fået en gennemsnitlig vurdering på 5,00 – herunder 6 stjerner fra Berlingske, mens CPH Culture er mere forbeholden med 4 stjerner.

La Bohème
“La Bohème” fra Det Kongelige Teater
Foto: Miklos Szabo

 

Vi kan måske være så friske at konkludere, at det var kulturhistorien og ikke mindst de kulturelle forskelle i forhold til vores leverpostejede middelklassedanskhed, der vækkede anmeldernes interesse i oktober måned.

Kedeligt skud fra Aarhus’ Katapult

Ligesom i sidste måned vil vi også kigge lidt på oktober måneds dårligst anmeldte forestilling. Og der er ikke tale om et decideret flop, men en gennemgående kedelig omgang anmeldelser til Teater Katapult i Aarhus, som med premieren på “Dette er vand” den 31. oktober lukker måneden ned med en gennemsnitlig vurdering på 3,20 stjerner. Den laveste karakter kommer fra Den 4. Væg med kun 2 stjerner.

Dette er vand - Teater Katapult
Martin Geertz og Julie Zangenberg
Foto: Jens Peter Engedal

Når et teater som dette, der befinder sig i én af landets største byer, får året til at gå med at producere 1-2 forestillinger, burde resultatet være bedre. I hvert fald er risikoen større, når man ikke rammer hovedet på sømmet, for der går et halvt til et helt år, før man igen kan få lov at bevise, at man har en berettigelse.