UGENS UDVALGTE: Skuespiller Trine Gadeberg

tog pennen i egen hånd

I denne uge endte skuespiller i infight med Google, efter at de havde fjernet en video med revykarakteren Pelle fra YouTube.

Skuespiller og sanger måtte sætte sig ved tastaturet for at forklare techgiganten Google om begrebet satire.

Tidligere på ugen fjernede Google nemlig hendes video af karakteren Pelle på 5 og et halvt år fra YouTube, som deler sine betragtninger fra hjemmelivet i coronadanmark, fordi videoen ifølge Google “opfordrer til vold og had”.

Pelle - Trine Gadeberg
Illustration: jeghedderpelle.dk

På Facebook forklarer :

“Jeg gik selvfølgelig til tasterne og skrev, at Pelle var absolut det modsatte. Han er et forsøg på at komme den dårlige tone imellem os til livs.”

Hun påpeger overfor Google, at Pelle er en fiktiv figur, der pirrer vores abstraktionsevne og hjælper os til at se virkeligheden fra nye perspektiver. I sit facebookopslag fortsætter hun:

“Det bekymrer mig at vi efterhånden i vores samfund ikke er i stand til abstraktion. At alting bliver opfattet værende 1-1. Jeg bliver bekymret for satiren.”

Men får ikke medhold i sin klage over censureringen. Onsdag formiddag bringer Jyllands-Posten en artikel om sagen, og onsdag eftermiddag vender Google tilbage til Jyllands-Posten med besked om, at videoen igen er tilgængelig på YouTube.

“Klagen er blevet vurderet, og har fået ret,” sagde Google til Jyllands-Posten.

Pelle er en klassisk revykarakter

Pelle er skabt af og hendes mand, skuespiller og komiker , og blev født på scenen i 2018. Karakteren var med til, at Gadeberg samme år modtog revykunstnerprisen Årets Dirch.

I december 2020 udgav Pelle sin nytårstale på YouTube, og den blev flittigt delt på de sociale medier. I slutningen af februar 2021 udkom videoen “Pelle tester sig selv”, som altså midlertidigt har været fjernet fra YouTube. Den har dog hele tiden været tilgængelig på andre platforme.

Som blandt andet revyanmelder kan jeg kun bakke op om Trine Gadebergs succes med Pelle uden for revyscenen. At en befolkning, der har både den ene og anden holdning til revy, pludselig elsker en klassisk revykarakter så højt, vidner om, at revyen stadig har mange stærke år foran sig.

Jeg deler i øvrigt Trine Gadebergs bekymring for sletningen af satiren og den dalende abstraktionsevne. tog pennen i egen hånd, og satiren kom tilbage. Derfor er hun ugens udvalgte på mortenhede.dk.

Del denne artikel

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere