V og DF lukker Mungo Park Kolding

Kolding byråd stemmer imod ny egnsteateraftale

Teaterområdet fylder kun otte procent af Kolding Kommunes kulturbudget, men pengene kan bruges bedre på andre kulturtilbud, mener V og DF.

I Kolding Byråd sidder Venstre og Dansk Folkeparti tilsammen på et flertal. Disse to partier har nu endegyldigt valgt at droppe Kolding som egnsteater i Kolding Kommune. Og det sker på trods af, at i sin evaluering af teatret anbefaler Kolding Kommune at videreføre egnsteateraftalen.

En eventuel lukning af Kolding, der pr. 1. maj 2020 skifter navn til TeaterTID, har især fyldt i de lokale medier i en længere periode. Men den blev først en realitet, da byrådet tidligere i denne måned stemte imod en genforhandling af egnsteateraftalen. En genforhandling, som et flertal i kommunens kulturudvalg stemte for.

“Vi kan få mere for pengene,” har det lydt fra Michael Krogh, der er byrådsmedlem for Venstre og en del af kommunens kulturudvalg. Søren Rasmussen fra Dansk Folkeparti kritiserer teatrets billetsalg, som ifølge ham er for få i forhold til omkostningerne.

De penge, det drejer sig om, er omkring fem millioner kroner om året efter Kulturministeriets refusion. Disse penge er allerede afsat til teatret i kommunens budget i de kommende år.

Teaterområdet, der også indbefatter blandt andet Kolding Teaterforening og amatørteatret , udgør tilsammen omkring otte procent af det samlede kulturbudget i kommunen i 2021. Hvis pengene fra Kolding flyttes til andre områder, vil scenekunsten udgøre under tre procent af det samlede kulturbudget på 93,7 millioner kroner i 2021.

Til sammenligning udgør kommunens biblioteker cirka 35 procent af kulturbudgettet, mens museerne udgør cirka 20 procent.

Trodser Slots- og Kulturstyrelsens anbefaling

Koldings nuværende egnsteateraftale løber fra 2017-2020. Egnsteatret blev evalueret af i juni 2019. Her lyder en del af konklusionen:

“Teatret er et veldrevet, anerkendt og kulturelt fyrtårn i Kolding Kommune og arbejder med nyskrevet moderne dramatik som et ensemble og repertoireteater. Teatret overperformer med hensyn til antallet af produktioner og opførelser i forhold til den indgåede aftale.”

Rapporten fremhæver:

“På den baggrund anbefales det, at Kolding Kommune viderefører egnsteateraftalen med Kolding.”

Dermed går Kolding Kommune imod Slots- og Kulturstyrelsens anbefaling, når de vælger ikke at forny egnsteateraftalen med Kolding. Byrådet går også imod et flertal i kommunens eget kulturudvalg, der stemte imod et ændringsforslag om at bruge pengene på andre kulturudbud.

Kulturminister ærgrer sig over udsigten til, at Kolding lukker:

“Hvis teatret lukker, vil der ikke længere være professionel produktion af scenekunst i området, og det, synes jeg, er ærgerligt. Det er vigtig, at borgere alle steder i landet har let adgang til mange former for relevant kunst og kultur, som kan tilføje ekstra dimensioner i deres hverdag.”

Hun vil ikke gå ind i, hvorvidt den enkelte kommune vælger at føre et egnsteater, men henviser til formålet med egnsteateraftalen:

“Det er op til kommunerne, om de vil støtte et professionelt teater. Og hvis de vil det, tilbyder Kulturministeriet at refundere en del af kommunernes udgifter. Det er den måde, vi søger at understøtte, at der bliver skabt professionelt teater rundt omkring i landet.”

På byrådsmødet den 2. april 2020 blev der dog gjort opmærksom på, at de nu frigivne midler bliver på kulturområdet, og kommunen derfor vil begynde at se på, hvordan pengene kan bruges til at skabe liv i bymidten. Det var kun Venstre og Dansk Folkeparti, der stemte imod en ny egnsteateraftale.

Skal andre høre om dette?

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere