ANMELDELSE: Den uendelige historie, Aarhus Teater

Som at se en børnefilm i teatret

Årets familieforestilling på er en dramatisering af Michael Endes “Den uendelige historie” i iscenesættelse af .

★★★★☆☆

Bastian Balthazar Bux er en klog og fantasifuld bogorm med tynde arme, som i begyndelsen af Aarhus Teaters familieforestilling ”Den uendelige historie” stikker af fra to bøller og gemmer sig i en gammel boghandel.

Der møder han den gamle boghandler Karl Konrad Koriander, som normalt frastødes af børn, men da han hører om Bastians læseiver, lader han en kuriøs bog ligge ubevogtet på disken. Og Bastian lokkes naturligvis til at nappe bogen, der siges at indeholde virkelig farlig litteratur.

Bastian opsluges af bogens historie, som foregår i Fantasien, hvor stifinderen Atreyu skal forsøge at redde Fantasiens dronning fra en alvorlig sygdom, som det viser sig, at kun Bastian kan kurere.

Fantasifuld og munter

”Den uendelige historie” er en populær børnebog fra 1971, der priser fantasien, men også evnen til at holde fødderne på jorden. Den tyske forfatter Michael Ende skrev bogen, der siden er dramatiseret af Nina Wester og på oversat af teatrets chefdramaturg, .

Med medvirkende fra blandt andet teatrets ensemble og elever fra skuespilleruddannelsen i Aarhus bliver fantasivæsener, ulve og gnomer livagtiggjort i en fantasifuld og munter iscenesættelse af .

Det hele omkredses af Benjamin la Cours omfattende scenografi og Astrid Lynges pudsige og smukke kostumer, der gør hele Fantasiens skabninger levende. Dertil kommer et videodesign, der især bidrager til de scener, hvor Atreyu flyver på ryggen af dragen Falkor, mens landet Fantasien glider forbi på bagscenen.

Børnefilm i teatret

Men selv om det er både pænt og sjovt at se på, så er ”Den uendelige historie” på ikke noget synderligt imponerende eksempel på teaterformens fortælletekniske styrker.

Historien virker lynfortalt – velsagtens for at nå at slutte forestillingen før børnenes sengetid, og selv om rollerne er sjove, er de også næringsfattige. Det bliver rent fysisk skuespil nærmest hos alle de medvirkende, og med scenografiens store flader og videoens visuelle udtryk bliver hele oplevelsen lidt 2D-agtig.

Det er næsten som at se en børnefilm i teatret – og det er da ærgerligt, når filmen allerede findes, og når dansk børneteater faktisk ellers lykkes med at skabe gode og relevante fortællinger for børn, der ikke er neglet fra en bog. Måske kunne også landsdelsscenen i Aarhus præstere en nyskrevet familieforestilling, hvis den virkelig turde.

Men ikke desto mindre er ”Den uendelige historie” som teaterforestilling en nypoleret og koncentreret version af Michael Endes roman, der når fint ud over rampen.


Efter roman af: Michael Ende | Dramatisering: Nina Wester | Oversættelse: | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , , , , , m.fl. | Scenografi og lysdesign: | Kostumedesign: Lyddesign: | Videodesign: , og | Titelnummer: Oh Land | Produceret af:

Del med dit netværk