ANMELDELSE: Erna i krig, Kolding Egnsteater

Teaterversionen af ”Erna i krig” samler os om genforeningen

Med den sønderjyske natur som kulisse bliver teaterversionen af Erling Jepsens roman ”Erna i krig” en forsamlende fortælling om genforeningen.

★★★★☆☆

Det lyder som et eventyr: En lidt tilbagestående, sønderjysk dreng er indkaldt til hæren for at kæmpe på tysk side under Første Verdenskrig. Udklædt som mand tager hans mor med ham for at passe på ham.

Bag de tyske linjer næres en drøm blandt de dansksindede om at få Sønderjylland tilbage til Danmark. Erna, drengens mor, har hørt, at hvis Tyskland taber krigen, så skal der være folkeafstemning om, hvorvidt det såkaldte Gammeldanmark skal være dansk eller tysk.

Ved hjælp af en syfilissmittet prostitueret og en skurvogn på hjul får hun inficeret hele den tyske hær med kønssygdomme, hvilket svækker Tyskland og resulterer i det ønskede nederlag, så Sønderjylland kan komme frelst tilbage.

Forsamlende teater

Det er i hvert fald dét eventyr, vi hører i ”Erna i krig”, der er baseret på Erling Jepsens roman fra 2018, og som har dramatiseret i anledning af genforeningsåret 2020. Med et års forsinkelse får den nu endelig premiere.

Forestillingen spiller udendørs, så naturen danner baggrund for forestillingen. Scenen er bygget op med sandsække i siderne, og en interimistisk konstruktion antyder en sceneåbning med scenetæpper og det hele. Scenografien leder tankerne hen på dilettantscenerne i traditionelle forsamlingshuse.

Og netop forsamlingshusteater er, hvad ”Erna i krig” lykkes som. I udtrykkets bedste forstand. For mens vi sidder i en halvcirkel omkring scenen og skutter os i forårskulden, så fortæller to skuespillere en gakket historie med skæve karakterer, et par sjove sange og en vigtig pointe.

Alvor bag de gakkede roller

Den dér fordom om, at teater bare er hat og briller, kunne man i skyndingen godt beskylde forestillingen for at bekræfte. Men bag de små briller, det lange undertøj og de sjove stemmer gemmer sig to dygtige skuespillere, som forstår at føre den alvorlige fortælling ind i det komiske og lægge en bund af dygtigt karakterarbejde under den tossede overflade.

Erling Jepsens roman er af flere litteraturanmeldere blevet sammenlignet med Bertolt Brechts skuespil ”Mutter Courage og hendes børn”, og den sammenligning bliver kun stærkere, når bogen bliver omsat til teater. Men der er også noget ”Forrest Gump” møder ”Den gode soldat Svejk” over den måde, hvorpå de to karakterer mere eller mindre uforvarende kommer helskindede igennem krigen.

”Erna i krig” skal ses for Trine Pallesens og Morten Kjærs gode skuespilpræstationer, for ' humoristiske og forsamlingshusagtige dramatisering og iscenesættelse, for den sønderjyske natur som kulisse, og for mindelsen om genforeningen for 101 år siden.

Forestillingen spiller i Kolding samt på turné i maj og juni 2021.


Forfatter: Erling Jepsen | Dramatisering og iscenesættelse: | Medvirkende: og | Musiker: | Scenografisk koncept: | Kostumedesign: | Komponist: Produceret af:

Del dette med dit netværk