Pikant erotik og hyperbolsk komik i “Feberen”
Den glemte historie om 1890’ernes kabaretfænomen The Barrison Sisters bliver originalt og begavet fortalt i den nyskrevne musical “Feberen”.
★★★★★☆
“Hvor mange danske musicals findes der egentlig?” Sådan spurgte min ledsager mig, da vi sad i Skuespilhusets store sal og ventede på, at den nyskrevne musical “Feberen” skulle få premiere. “Èn,” svarede jeg lidt uigennemtænkt. Jeg kunne i dét øjeblik – med min opmærksomhed flagrende rundt i salen – ikke komme i tanker om andet en “Atlantis”.
Det er selvfølgelig dybt forkert. Der bliver skrevet nye musicals hvert år i Danmark, og initiativer som for eksempel Musical Reading Festival på Østre Gasværk Teater i samarbejde med Fredericia Musicalteater er med til at opdyrke nye, originale musicalværker.
Men det ændrer ikke ved, at på de store scener for musicals og musikteater, så udgør urpremierer en forsvindende lille del i forhold til klassikere og importerede succeser fra udlandet. Derfor er det markant, at Det Kongelige Teater står bag en nyskrevet musical. Og for første gang, siden der i 2020 blev skrevet kommercielle restriktioner for musicalproduktion ind i rammeaftalen for Det Kongelige Teater, har det resulteret i en reel satsning, som få andre store musicalproducenter har kunnet binde an med.
Det er i sig selv en succes. For skeler vi til musicalens højborge i for eksempel New York og London, så er the big bankers som “The Lion King”, “Moulin Rouge” og “Cabaret” kun toppen af isbjerget, der under overfladen rummer uanede mængder af nye værker. Sådan en musicalkultur kunne der måske også komme i Danmark engang, men det kræver, at nogle har midlerne og modet til at hyre komponisten og dramatikeren til det. Og hvis det kongelige ik’ sku’ ku’, hvem fa’en sku’ så ku’ ku’?


“Feberen” er komponeret af Niels Søren Hansen med manuskript og sangtekster af Line Mørkeby. Og foruden i det hele taget at være en aldeles vellykket forestilling, så udmærker den sig ved sin originalitet. Den følger konventionerne for musicals, men lyder ikke som nogen andre. Og teksten er levende og dramatisk uden flade forklaringsreplikker eller overforsungne følelsesudladninger.
Forestillingen handler om de fem Barrison-søstre fra København, der fik international succes som gruppe i varietéer over hele Europa og i USA især i 1890’erne. Deres pikante, pre-burlesque udtryk og underforstået sjofle sange som “Do you want to see my pussy?” fik de konservative op på barrikaderne og de frigjorte frem i lyset.


Historien er sand og ganske veldokumenteret. Men Line Mørkeby formår at genfortælle den underholdende og med dramatisk sans, uden at den bliver hverken for digtet eller for dokumentarisk. Det bliver måske ikke helt tydeligt, hvad historien om frigørelse egentlig skal sige os i dag. Det var mildest talt en anden tid. Til gengæld giver den underliggende historie om misbruget og undertrykkelsen bag deres succes også forestillingen en spændende eftersmag af tragik.
Musicalen foregår i en flot og nostalgisk møbleret scenografi af Palle Steen Christensen, der tydeligt indikerer årtierne omkring år 1900, hvor forestillingen foregår. Og de medvirkende og orkestret er næsten hele tiden i scenografien, som om de er tilskuere til hinandens optrædender, ligesom deres replikker også fletter ind i hinandens, hvilket er tydelige hilsner til samtidens kabarettradition.



Thomas Bendixen har iscenesat musicalen varieret og dynamisk med god udnyttelse af rummet og de sceniske virkemidler, som scenografien og teknikken byder på. Og de medvirkende brillerer i spændingsfeltet imellem pikant erotik og hyperbolsk komik, som er flot indvævet i iscenesættelsen.
De medvirkende synger og spiller alle godt. Og selvom flere enkeltpræstationer bestemt ville være værd at fremhæve, måske især vokalt og komisk, så er det sammensætningen af ensemblet og deres kollektive præstation, der imponerer mest. Og de vækker tilsammen Barrison-søstrene og ikke mindst persongalleriet og miljøet omkring dem til live på fineste vis – godt hjulpet på vej af Line Mørkebys begavede tekst.
“Feberen” spiller på Store Scene i Skuespilhuset i København til den 3. juni 2025.
Manuskript og sangtekster: Line Mørkeby | Komponist og kapelmester: Niels Søren Hansen | Koncept, iscenesættelse og koreografi: Thomas Bendixen | Medvirkende: Andrea Øst Birkkjær, Cecilie Bogø Bach, Amalie Husted Mørup, Fanny Leander Bornedal, Cecilie Gerberg Nielsen, Mads Rømer Brolin-Tani og Morten Brovn | Scenografi: Palle Steen Christensen | Kostumedesign: Astrid Lynge Ottosen | Lysdesign: Ulrik Gad | Lyddesign: David Andreas Hjerting | Produceret af: Det Kongelige Teater