ANMELDELSE: Legoland, Billund, 2019

Legoland er mere forlystelsespark end Lego-park

Den del af i Billund, der stadig fungerer bedst den dag i dag, er det Miniland-område og Trafikskolen, som åbnede i 1968.

★★★☆☆☆

Mens motorvejene gradvist fyldes af autocampere og biler med tætpakkede tagbokse, offentliggør Visitdenmark en rapport om sidste års besøgstal i danske turistattraktioner. På tredjepladsen over de mest besøgte i Danmark – og på førstepladsen uden for københavnsområdet – ligger i Billund.

Med sine cirka 1,7 millioner gæster om året har potentiale til at være en kulturbærende og udviklende institution her i landet.

Lego repræsenterer ikke blot en international erhvervssucces, men også et ønske om at forene leg, læring, kreativitet og æstetik. Og da åbnede den 7. juni 1968, var det en mulighed for at træde ind i en Lego-verden, der netop dyrkede denne kongstanke.

Dengang bestod parken kun af det lille område med Miniland med Lego-byggede miniaturebygninger, biler og skibe, samt Trafikskolen, hvor børn kan lære om skilte og færdselsregler i hver sin bil.

Når vi i dag besøger den voldsomt udvidede forlystelsespark og de tilhørende hoteller, er det stadig det lille område inden for indgangen, der fungerer bedst. Det er bemærkelsesværdigt, hvordan både børn og voksne kan stå her og fordybe sig i detaljerne. Det er denne del af parken, der gør både unik, imponerende, sjov og lærerig.

Ved udviklingen af resten af forlystelsesparken har man tilsyneladende haft mere forlystelse end Lego i tankerne. Der er kommet rutsjebaner og karruseller til, og jo længere ind i parken man kommer, desto mindre Lego-agtigt bliver det.

Parken er indrettet med temaområder, men selve indholdet i disse områder – særligt forlystelserne – virker mere og mere tilfældige. Flere af forlystelserne tiltrækker primært de voksne, mens børnene må tage til takke med nogle ganske elendige liveshows, der taler ned til børnenes intellekt.

For nylig åbnede sit nye Castle Hotel med riddertema, hvor bygningen og indretningen imiterer en klassisk middelalderborg. Med Lego-byggede ridderfigurer uden for hotellet og en Lego-bygget pejs i lobbyen er besøget i første omgang en positiv oplevelse.

Men ser man bort fra grafikken på væggene og en lille kasse Lego på værelset, er hotellet ikke meget anderledes end de fleste mellemklasseprovinshoteller, selv om prisen er på niveau med det femstjernede luksushotel Marriott i København.

Man skal nok gå fra med glade og trætte børn – der er masser at lave, spise og købe rundt omkring. Men det forbliver nok de små, håndbyggede skibe og den gamle trafikskole, der sætter sig bedst i erindringen hos de mindste børn. Kvaliteten findes nemlig oftest der, hvor børnene opsluges og fordybes.

Del med dit netværk