ANMELDELSE: Randers Regnskov, 2019

Sjove naturoplevelser og klima-ansvarlighed i Randers Regnskov

Naturen er i fokus i , hvor indretning og oplevelser går hånd i hånd med formidling og ansvar for kloden.

★★★★★☆

Den strækker halsen op imod træerne, mens munden står åben, og øjnene afsøger trækronerne for fugle og aber. Det er varmt, og varmen får den til at bevæge sig langsomt – men sulten efter smådyr skærper dens opmærksomhed mod enhver bevægelse imellem bladene.

Det er selvfølgelig Jyllands-Postens anmelder, der er tale om. I et tropehus i Randers går anmelderen rundt iblandt farverige sommerfugle, nysgerrige aber, flaksende flagermus og sløvsindede skildpadder. Oppefra kan de enorme søkøer skimtes i vandet, ligesom krokodillen ligger faretruende stille under broen.

er en af de mere unikke attraktioner i Danmark. Her kan man gå rundt i tropisk klima hele året og opleve Afrikas, Asiens og Sydamerikas dyre- og planteliv på tætteste hold. Uden for de tre kupler findes Danmarksparken, der har åbent i sommerhalvåret, hvor blandt andet grise og geder kan besøges.

Stilsikker indretning

Selv om drivhuskuplerne udefra ikke synes særligt store, så er de hver især indrettet med tæt beplantning og kringlede stisystemer, så det hele virker større. Man kan faktisk nå at fare vild et par gange på sådan en eftermiddag.

Men vildfarelserne giver faktisk en oplevelse af at være på opdagelsesrejse. Og det er netop, hvad scenografien i tropehusene lægger op til. Dels er stier, trapper og gangbroer gjort så ufarbare som muligt, hvor det ikke er i strid med diverse sikkerhedsprotokoller, og dels er der opstillet små dekorationer rundt omkring, som leder tankerne hen på primitive ekspeditioner i regnskoven.

På den måde er oplevelsen af faciliteterne indendørs gennemførte, mens Danmarksparken udendørs til sammenligning minder lidt mere om en trist motorvejsrasteplads. Begynd her, og lad ikke denne del af være dagens klimaks.

Formidling og fremtidsfokus

Men ud i Danmarksparken skal vi, for her opføres formidlingsshowet ”Naturtalent”, hvor levende dyr skal vise deres naturlige talenter frem i et tv-agtigt talentshow. Her er naturens fødekæde ikke et glansbillede – vi når lige at elske den lille fuglebaby, før vi ser den blive spist af en næsebjørn.

Selv om vi mærker, at det ikke er tv-erfarne værter, der står på scenen, men blot et par af de mindst introverte af parkens biologer, så er showet både underholdende, veludført og særdeles forfriskende.

Men imponerer allermest med sin ansvarlighed i forhold til klima, bæredygtighed, biodiversitet og naturbevaring, som formidles igennem hele parken. Dens arbejde for at bevare den virkelige regnskov i Sydamerika er forbilledlig, og vi kan roligt tage ved lære af dens eksempel.

Del med dit netværk