Om Morten Hede

Morten Hede er kulturjournalist, kritiker og kommentator. Han har skrevet på mortenhede.dk siden 2012 og har arbejdet freelance for andre medier siden 2016.

Offentlighedens reaktion på kunsten

Du er sikkert havnet her, fordi du mener, at kultur er en vigtig del af samfundet og livet. Og jeg er helt enig. Kunsten og kulturen er med til at udvide vores bevidsthed og give os rum til refleksion.

Når vi griner ad et revynummer, når vi fælder en tåre til “Romeo og Julie”, og når vi forsvinder ind i en ung dramatikers ordunivers, så sætter det os selv i perspektiv. Hvorfor reagerer jeg, som jeg gør? Hvorfor reagerer andre, som de gør? Og hvordan skal jeg forholde mig til det?

Kulturen er mere end underholdning. Kulturen er det fundament, vi bygger vores samfund, vores værdier og hele vores eksistens på. Når tiderne skifter, følger kunsten med. Den kan slet ikke lade være.

Derfor er det afgørende, at kunsten fylder i vores hverdag – og ikke mindst i vores samtale og offentlige debat. Derfor er kulturjournalistik og kulturkritik et uundværligt element i kulturen. Et værk er ikke fuldendt, før det får offentlighedens reaktion.

Det er den reaktion, jeg brænder for at facilitere og formidle i mit arbejde på mortenhede.dk og via andre medier.

Historien kort fortalt

Siden jeg gik på dramalinjen på Morsø Gymnasium i 2004-2007, har jeg haft mit fokus på teater, og efter gymnasiet har jeg været beskæftiget med scenekunst både på amatørplan og professionelt.

I 2012 begyndte jeg som journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Samtidig begyndte jeg at skrive anmeldelser og artikler på mortenhede.dk, hvilket hurtigt greb om sig. Hvad der begyndte som en idé om et fritidssyssel, blev i løbet af få måneder til et reel hverv som anmelder – i særdeleshed med udgangspunkt i Aarhus.

Det blev mere og mere professionelt, selvom det var for ganske få midler, der kom fra læsernes frivillige donationer. Og det kunne kun lade sig gøre, fordi jeg samtidigt beskæftigede mig med andre ting ved siden af.

Siden 2016 har jeg været en del af anmelderstaben hos Teateravisen.dk. Samtidig blev jeg optaget i Foreningen Danske Teaterjournalister som professionel teateranmelder. I 2018 blev jeg tilknyttet Morgenavisen Jyllands-Posten som avisens faste teaterkritiker.

Betalingsmur – hvorfor nu det?

Siden 2020 har en del af mortenhede.dk været gemt bag en betalingsmur. Det har været en svær og langvarig beslutning. Det er klart, at man som journalist skriver for så mange læsere som muligt, og med en betalingsmur ville læsertallet naturligvis falde.

Men mediebilledet er under voldsom forandring. De mange gratismedier og blogs truer den professionelle journalistik. Og selvom læseren gerne skulle kunne mærke en kvalitetsmæssig forskel, så er man ikke tilbøjelig til på eget initiativ at betale for det.

Når der derimod er en betalingsmur, beder vi læseren om at tage stilling til, om vores journalistik er pengene værd. Den overvejelse, tror jeg, er sund for både os som journalister og for dig som læser.

Derfor faldt beslutningen til sidst på at sætte betalingsmuren op. Som professionelle medier og journalister må og skal vi insistere på, at vores indsats er penge værd. Og det giver kun mening, hvis vi alle gør det. Og det gør flere og flere heldigvis.

Som medieforbrugere har mange af os allerede abonnementer på eksempelvis musikstreaming og tidsskrifter. Vi ser uden tvivl ind i en fremtid, hvor vi hver især plukker de medier, vi gerne vil følge, og budgetterer med abonnementsudgifterne på lige fod med vand, varme og forsikringer.

Men det er klart, at en betalingsmur forpligter. Derfor har jeg også anmeldt mortenhede.dk som medie hos Pressenævnet, således at jeg fremover forpligter mig mere formelt til at levere et højt journalistisk og presseetisk niveau.

Denne side anvender cookies. Ved brug af hjemmesiden accepterer du samtidig anvendelsen af cookies.  Læs mere