“Dance of the Vampires” kan ikke reddes

Selvom gør, hvad det kan for at redde den, så er ”Dance of the Vampires” så dårlig, at den aldrig skulle have set dagens lys.

★★★☆☆☆

Blodet strømmer ud fra bidemærkerne i halsen. ”Dance of the Vampires” er en dunkel vampyrmusical med både uhygge og romantik. Men den er simpelthen så rædselsfuld, hvad angår både musik og manuskript, at ingen – ikke engang – kan gøre den til en succes. I hvert fald ikke, så længe man forsøger at tage den alvorlig.

For dét gør de på . Sangstemmerne og dansebenene umager sig med at imponere. Scenografien er bogstaveligt talt højspændt med sit gotiske vampyrslot fra krypt til spir. Og musikken er skarpt spillet af Det Ny Teaters orkester.

Men musicalen skulle have været kistelagt allerede efter sin urpremiere i Wien i 1997. Rent musikalsk hænger den slet ikke sammen, som den kombinerer klassiske musicalballader med pop-, rock- og klassisk musik. Og her er ”kombinerer” endda en overdrivelse, for det virker snarere som et lydligt harmonikasammenstød, der ikke vil høre op.

Når historien virker bedst, er det også noget, vi har set tusind gange før: To unge og smukke mennesker mødes, og de er som skabt for hinanden. Men i mørket findes en mystisk mand, som både charmerer og forfører den unge kvinde, hvilket bliver fatalt for hende. Man behøver næppe at sige mere end ”Phantom of the Opera”.

Men udenom ligger en historie om en Einstein-agtig videnskabsmand, der forsøger at bevise vampyrernes eksistens, samt noget med en kro, der serverer alt med hvidløg for en sikkerheds skyld. Det er så ligegyldigt for både historien og for os, at vi helst var det foruden.

Livet i behold

Den slags kan ikke danses eller synges væk, og har derfor først og fremmest fejlet ved at vælge musicalen til sæsonprogrammet. Skulle det gøres, skulle man have set til og Odense Teaters opsætning af ”The Rocky Horror Show” sidste år, hvor fortællingen fik fuld skrue på kitsch, gags og sex. Den ironiske distance kan i visse tilfælde klæde teatret.

Jo, det er en smuk forestilling, som har produceret, og blandt de medvirkende finder vi flere fine præstationer. er tilpas selvsmagende og bestialsk som overvampyren Grev von Krolock, mens er imponerende speed-syngende og løjerlig som professor Abronsius. Men ikke mindst lægger vi mærke til den stærke vokal og det perfekt drengede udtryk hos i rollen som den smukke assistent Alfred.

Nu har altså valgt at opsætte ”Dance of the Vampires”, og vi må konstatere, at man er kommet fra det med livet i behold. Men er man bidt af gode musicals, så skal man ikke gå i i denne omgang.


Tekst: Michael Kunze | Musik: Jim Steinman | Musikalske arrangementer: Michael Reed | Orkestrering: Steve Margoshes | Oversættelse: | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , og | Scenografi: | Koreografi: | Lysdesign: | Lyddesign: | Produceret af:

Del dette indlæg