ANMELDELSE: Experimentarium, Hellerup, 2019

Et imponerende lærerigt legeland i Hellerup

kan sagtens droppe sine ugidelige formidlere, for deres aktiviteter er i sig selv pædagogisk formidling i særklasse.

★★★★★☆

er et såkaldt videnpædagogisk aktivitetscenter. Andre eksempler på samme type institutioner er Ribe Vikingecenter, Historiecenter Dybbøl Banke i Sønderborg, Tycho Brahe Planetarium i København og Økolariet i Vejle.

Her er et af hovedformålene at formidle en specialiseret viden til en bred målgruppe igennem aktiviteter og andre pædagogiske metoder. Det er i Hellerup et mesterklasse-eksempel på.

Er det et legeland, eller er det et museum? Det fantastiske er, at det er begge dele. Her kan både børnene og deres voksne lege sig til viden om alt fra idéhistorie til anatomi; fra vindenergi til lysbølger; fra søfart til sæbebobler.

Body Worlds på besøg

Og når man har fået nok af håndtag, knapper og kighuller, så kan den internationalt anerkendte rejseudstilling ”Body Worlds” af Gunther von Hagens opleves i indtil den 3. november 2019.

Her er dissekerede og konserverede menneskekroppe udstillet i imponerende positurer og i tyndt skårne skiver. Selvom udstillingen næppe egner sig til hypokondere og sarte øjne, så er den for de fleste en øjenåbnende oplevelse og i sig selv et besøg værd.

Med eller uden formidlere

Løbende igennem dagen kan man opleve shows på husets scener og fremvisninger på de mindre stationer rundtomkring. Men disse indslag er generelt ikke Experimentariums styrke.

Entusiasmen hos de ansatte formidlere er forsvindende lav, og selvom emnet er spændende, så får en fraværende formidler også publikum til at være fraværende. Samtidigt er de viste forsøg ikke så imponerende eller overraskende, som resten af huset ellers lægger op til.

Men i virkeligheden er indslagene heller ikke umagen værd. For den bedste formidling sker, idet man griber fat om rebet og trækker et ton igennem vand. Archimedes' lov er jo lige her imellem hænderne på os.

Og alle installationerne indbyder til interaktion, hvilket netop betyder, at formidlingen lykkes. Vi opsøger viden uden at vide det – og vi kan næsten ikke holde op igen.

Også lidt for voksne

Overalt ser man voksne være lige så opslugte i aktiviteterne som børnene. Derfor er det ærgerligt, at huset ikke er lige så indbydende for voksne som for børn. Hvis der engang bevilges en ekstra etage til , så skulle den måske bruges til at brede målgruppen lidt ud.

Men selvom legen er på børnenes præmisser, så er det de færreste voksne, der kan gå derfra uden at have lært noget nyt. Derfor kan denne anmelder kun opfordre barnløse voksne til at finde et vennepar med rande under øjnene og tilbyde dem en børnepasning.

Del med dit netværk