ANMELDELSE: Grease, One And Only Musicals

Castet i “Grease” understreger dansk musicals høje niveau

Det er et imponerende cast, der går på scenen i hit-musicalen ”Grease”, der er spækket med gode præstationer og lækre 1950'er-looks.

★★★★★☆

Håret sidder upåklageligt på de unge drenge og piger i 1950'er-skolemiljøet i musicalen ”Grease”. Der er slikhår med anderumper på de hårde hunde i læderjakker, mens The Pink Ladies i identiske klikejakker er blevet ordentligt bundpermanentede.

For sådan skal ”Grease” jo se ud, og det har den gjort siden begyndelsen af 1970'erne, hvor Jim Jacobs og Warren Casey uropførte musicalen i Chicago. Nu spiller den for fuld musik på miniturné i København, Holstebro og Vejle. Og det velkendte par, Sandy og Danny, der blev verdenskendt i skikkelse af Olivia Newton-John og John Travolta i filmatiseringen fra 1978, er nu spillet af skuespillerne og .

har stået der før. Han spillede også Danny i 2014-udgaven, hvor den spillede i . Dengang var det Anna David, der spillede over for ham i rollen som Sandy. Holst har for nyligt imponeret gevaldigt i rollen som Lola i musicalen ”Kinky Boots” på – en rolle, der indbragte ham både Reumert-statuette og nominering til Teaterpokalen. Som Danny i ”Grease” er han aldeles charmerende, når han balancerer det seje ydre over for gutterne og det bløde indre over for Sandy.

Men han er først og fremmest veldansende på scenen i koreografierne, som han også selv har stået for. Der er lækker show-dance med masser af kitsch og traditionelle trin, så vi føler os ført tilbage til de danseglade 1950'ere.

udfylder også rollen fint som den nydelige Sandy, der skal vænne sig til et helt andet miljø på sin nye skole. Sandy bliver en smule anonym i begyndelsen, men desto større er overraskelsen, når hun pludselig skifter ham og bliver til en curlet, cool rock-lady i sort.

Men de skønne hovedroller, Silas Holsts koreografier, Frede Gulbrandsens kække iscenesættelse og velskabte trækulisse-scenografi står altsammen i skyggen af en samling fremragende birolle-præstationer.

To af tidens største musicalstemmer leverer hver sin kraftpræstation i ”Grease”. er solid som bare pokker både vokalt og som skuespiller i rollen som Rizzo, mens , der lader vente på sig og først dukker op som Teen Angel efter pausen, leverer en mesterlig og fuldstændig overrumplende version af sangen ”Beauty School Dropout”. Til premieren var publikums begejstring utvetydig.

Lea Thiim Harders pigegruppeleder Rizzo spiller over for drengegruppens anfører, Kenickie, der spilles herligt alfahan-agtigt af , og sammen er de to aldeles velspillende med en lækker energi imellem sig.

Den resterende drengegruppe bestående af , Thor Vestergaard og imponerer ligeledes med stærke og rockede sangstemmer, mens deres karakterer dog er en smule svage. Omvendt er pigegruppen med , og bedst på karaktersiden – særligt bemærkelsesværdig er Nanna Hjort Rossens gæve udgave af den robuste pige, Jan.

og er voldsomt karikerede i rollerne som skolens outsidere, duksene Eugene og Patty, der måske bliver lidt for gakkede, men dog med en rørende sårbarhed på hver sin facon. I baggrunden er herlig som skolens pedel, som gør kur til lærerinden Miss Lynch, der er lige så herligt spillet af .

Alt i alt er denne opsætning især båret af de blærede biroller, der virkelig understreger det høje niveau, vi ser på den danske musicalscene lige nu. Derudover udmærker opsætningen sig ved at være dygtigt oversat, hvor det giver mening, mens hits som ”You're The One That I Want” og ”Greased Lightening” heldigvis forbliver engelsksprogede for helhedsoplevelsens skyld.

Forestillingen spiller på Frederiksberg til den 2. april 2023, herefter i Holstebro og Vejle til den 7. maj 2023.


Af: Jim Jacobs og Warren Casey m.fl. | Oversættelse: , , og Iscenesættelse: Kapelmester og musikalsk arrangement: Medvirkende: , , , , , , , , Thor Vestergaard, , , , , , , , , , og | Scenografi: Kostumedesign: | Koreografi: Lysdesign: | Lyddesign: Produceret af: i samarbejde med og

Del dette med dit netværk