ANMELDELSE: Hamlet Live, Kronborg Slot

“Hamlet” vækkes til live på Kronborg

Vi kommer helt tæt på dramaet, når ”Hamlet Live” opfører udvalgte scener fra Shakespeares ”Hamlet” på denne sommer.

★★★★★☆

”Hamlet” af er et af teaterhistoriens mest spillede dramaer. Historien handler om prins Hamlet af Danmark og udspiller sig på omkring år 1600, og når vi i dag går rundt i slottets sale, kan vi næsten fornemme intrigerne hænge tykt i luften.

Særligt nærværende bliver det i denne sommer, hvor netop Hamlet, Gertrude, Yorick og de andre karakterer gestalter sig i slottets åbningstid. Her spiller en gruppe skuespillere nemlig forestillingen ”Hamlet Live” i form af små scener i slotsgården, kasematterne og de kongelige gemakker.

Selv om replikkerne kun i begrænset omfang er Shakespeares, og der naturligt i forestillingen indgår en del improvisation, når karaktererne taler med de besøgende gæster på slottet, er forestillingen særdeles tro mod originalen.

Det betyder, at man – hvis man altså gør en indsats for at få set de mange scener, der udspiller sig hist og pist efter et minutiøst program – kan få alle hovedtrækkene af ”Hamlet” fortalt i en nærværende og tilgængelig version. Og tilmed får man en temmelig unik teateroplevelse.

Men levendegørelsen er sikkert også kommet bag på mange af de turister, der blot ville opleve Kronborg indefra. Man står måske i slotsgården og betragter bygningsværket, da man pludseligt bliver en del af kroningen af den nye konge, Claudius, som overtager tronen efter sin nyligt afdøde bror. Man står altså lige midt i dramaet.

Selv hvis man ikke opsøger skuespillerne, støder man ind i dem igen og igen. Særligt virker hofnarren Yorick til at have evnen til at være flere steder på én gang, og hans komiske figur får virkelig rystet liv i de gamle murværker.

Desværre kan man ikke nå det hele, da flere scener spiller forskellige steder på samme tid. Og hvis man ikke er nogenlunde komfortabel i engelsk, kan man heller ikke forstå det hele. Men for de fleste – selv for ganske små børn, der givetvis ikke alle taler engelsk – er det en ganske fortryllende oplevelse at komme så tæt på historien.

Hele forestillingen kulminerer i festsalen med Hamlets scene med Yoricks kranium og den kendte ”to be, or not to be”-replik, samt den tragiske slutscene med fægtekamp og giftdrik. Her bliver sammenklipningen af scener fra det originale manuskript dog lidt for grovkornet og forhastet.

Ikke desto mindre kommer vi igennem ”Hamlet Live” med en masse dejlig gåsehud på armene, når vi hører uddrag af Shakespeares replikker og tilmed står i de omgivelser, som dramaet er skrevet ind i. Produktionen er gennemført, kostumerne er troværdige, og skuespillerne er naturlige. Her har ramt hovedet på sømmet.


Frit efter: | Manuskript og iscenesættelse: og | Medvirkende: , , , m.fl. | Kostumedesign: Video- og lyddesign: | Produceret af:

Del dette med dit netværk