ANMELDELSE: Kattegatcentret, Grenaa, 2019

På dybt vand i Kattegatcentret

Med sine engagerede formidlere og et væld af formidlingsmetoder får utroligt meget ud af ganske lidt.

★★★★★☆

Vi er på snudespidsen af Jylland med panoramaudsigt over Kattegat mod den svenske vestkyst. Her ligger et lille akvariecenter med meget på programmet – det er nemlig ikke kun småting, man kan opleve i i Grenaa.

Den store attraktion er velsagtens hajbassinet, hvor rygfinnerne cirkler rundt i vandoverfladen. Hvis vi trykker næsen mod glasset, er hajerne kun en håndsbredde fra os. Og vi får nemt vand i ansigtet, når de snapper efter fisk under fodringen.

Og fodringerne er et must-see i . Alting tyder på, at der er tale om et forholdsvis lavt antal af medarbejdere, for deres engagement i og viden om hvert enkelt dyr er tydelig. Det kan særligt mærkes under fodring og træning af sælerne, hvor biologerne er på fornavn med Tulle, Liv og Felix.

Mere end fladfisk

Kigger vi os omkring i centrets øvrige akvarier og bassiner, finder vi fisk, skaldyr og havplanter af både tropisk og lokal oprindelse. Og vi finder ikke mindst nogle eksotiske typer, der også kan mødes på en dansk badestrand. Kattegat rummer åbenbart meget andet end et par fladfisk og en fjæsing.

Og kommer det til de dybere vande, er der også et væld af liv, som ikke ser dagens lys. De kan ikke findes i normale akvarier, og derfor kan man tage en tur ned på næsten tre kilometers dybde med den virtuelle dykkerklokke.

Vi træder ind i en ottekantet elevator. Her simuleres en dykkertur på 8,5 minutter til havets mørke dyb, og med optagelser fra BBC's ”Den blå planet” på skærmene samt nogle mekaniske ryk i skroget kan vi opleve lidt af spændingen ved en rigtig dybhavsekspedition.

Turen koster 10 kr., og den er ikke virkelighedsnær nok til at narre de mest kritiske voksne. Måske er den endda ikke rigtigt pengene værd. Men når vi kommer tilbage til overfladen, har de fleste nok alligevel set noget, de ikke troede fandtes.

Før øjnene vænner sig til dagslyset igen, kan man smutte en tur ind i biografen. Her vises en række korte film om livet i og omkring ; om at spise tangsalat og om at sælge babysæler til andre dyreparker. Eller man kan stille sig på rullebåndet, der kører ind under hajbassinet, og se de mageløse dyr fra undersiden. Turen er kort, så den kan man sagtens tage et par gange.

I det hele taget er altså et sted, hvor man får rigtig meget ud af ganske lidt. Vi får lyst til at lære – og formidlerne har lyst til at formidle. Hele centret kan ses på en time, hvis man skynder sig lidt. Men hvis man tager sig tid til at fordybe sig i en stime af sild eller en svævende pigrokke, ender man med at blive bidt af det.

Del med dit netværk