ANMELDELSE: Kiksekartellet, Vendsyssel Teater

”Kiksekartellet” er som en langtrukken revysketch

Den folkelige krimikomedie ”Kiksekartellet” på er desværre hverken krimispændende eller komediesjov nok.

★★★☆☆☆

Oppe i det nordligste Jylland er der lagt i ovnen til en lokal folkekomedie. Med forestillingen ”Kiksekartellet” lover både gys, krimi og komedie, men ingen af delene bliver rigtigt forløst.

Præmissen er, at vi er inviteret til debataften på teatret, hvor vi – altså borgerne i Hjørring – skal diskutere, hvorvidt en bronzeskulptur skal flyttes et par meter eller ej.

Efterhånden som aftenen udvikler sig, dør en stribe fremtrædende personer, der på en eller anden måde er indblandet i sagen. Derudover trækkes der tråde tilbage til et gammelt broderskab, den lokale kiksefabrik og en provokunstner ved navn Jørgen Hash.

Men forestillingen bliver kun et bevis for, hvor vanskeligt det er at skrive en krimihistorie, der både er spændende og udfordrende. For det er temmelig hurtigt åbenlyst, hvem morderen er. Mindre åbenlyst bliver det at gennemskue, hvad morderens motiv er.

Er det så i det mindste sjovt? Nej, faktisk slet ikke. Det er klart, at en del af referencerne er lokale, og de ryger i et eller andet omfang hen over hovedet på denne anmelder, der har trådt sine barnesko syd for Limfjorden.

Men selv det lokale publikum, der sidder med til premieren, når kun så vidt som til at trække lidt på smilebåndet eller udstøde et kort 'tø-hø', som det hedder på de kanter.

Under Vendsyssel Teaters niveau

Det er , der har skrevet forestillingen. Hun optræder også på scenen, hvor hun flankeres af , , og . Og de er alle fem eminente i den folkelige og stærkt karikerede stil. Der kan faktisk ikke sættes en finger på præstationerne.

Det samme gælder selve produktionen, der er højst professionel, hvad angår både scenografi, lyd, lys og kostumer. Og , der vel kan betegnes som en specialist i at opsætte komedier og revyer, har også gjort et godt stykke arbejde i at få det hele til at skinne mest muligt.

Men der er grænser for, hvor meget en fejlslagen tekst kan pudses op. Og ”Kiksekartellet” ender desværre som en dilettantisk sketch, der er trukket alt for langt ud.

Det er ikke rent spild af tid for publikum, men niveauet er langt under, hvad et veldrevent egnsteater som det vendsysselske burde kunne præstere – og i øvrigt også plejer at præstere. Vi har mange gange før grinet højere, grædt mere og tænkt dybere på , end vi gør til denne såkaldte krimikomedie.

Derfor må man spørge sig selv, hvorfor tekstforlægget ikke blev afvist eller i det mindste sendt til omskrivning længe før, man satte så stærkt et hold i gang med at pynte på det.

Forestillingen spiller i Hjørring til den 16. oktober 2020.


Tekst: Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , og | Scenografi:  | Lysdesign:  | Lyddesign:  | Produceret af:

Del dette indlæg