ANMELDELSE: KRAS – Støddebat, TV2 ØST

Politisk debat med elektrisk stød blev en konceptuel brøler

TV2 Øst har fokuseret for meget på konceptet og for lidt på indholdet i deres ”Støddebat”, hvor politikerne skulle have elektrisk stød, hvis de talte i munden på hinanden. Men det gjorde de ikke.

★★☆☆☆☆

Hvem har sagt, at politik ikke interesserer de unge? Ja, det sagde TV2 Øst i hvert fald, da deres ungdomsredaktion Kras torsdag aften sendte ”Støddebat” live.

Her fik otte folketingskandidater hver et stødarmbånd på, og så kunne de blive straffet med et rap, hvis de eksempelvis afbrød hinanden eller lukkede en floskel ud. Det hele blev styret af den 21-årige influencer som vært.

Lyder det friskt, ungt og hipt? Programmet har allerede modtaget kritik, før det blev sendt. Kritikken går på, at stødarmbåndene gør den politiske debat til et gameshow.

TV2 Øst svarer, at redaktionen ikke håber, at der bliver brug for at uddele stød, men at der bliver holdt en sober og saglig tone i debatten. Men hvad håber vi seere på?

En fis i en hornlygte

Det gik i hvert fald, som man kunne have forventet. Talerækken blev pænt holdt, og foruden et par frivillige stød til politikere, der selv prøvede at sætte lidt fut i konceptet, samt et par afstraffelser af mere symbolsk karakter, blev der ikke rigtigt sat strøm på deltagerne.

Og man kan spørge sig selv, om det overhovedet gav mening at sætte stødarmbånd på politikerne. For hvad fik vi ud af det? De, der håbede på en reel politikerdebat, fik en substansløs debat, der fatalt savnede en moderator med forstand på tingene. Og de, der håbede på at se politikere, som hoppede rundt i studiet eller faldt sammen på gulvet med muskelspasmer, fik en slem skuffelse.

Ikke engang værten , der indledte debatten med selv at tage et stød, reagerede nævneværdigt på straffen. Dermed beviser programmet, før det overhovedet er gået rigtigt i gang, at stødarmbåndet er en fis i en hornlygte.

Valgflæsk uden afbrydelser

Og derfor taler programmet ned til sin målgruppe. Hvis målet er en saglig debat, hvor politikerne fremlægger deres politik og ikke taler grimt eller afbryder hinanden, så reklamér dog med det!

I stedet får de fuldkomment overflødige stødarmbånd en alt for stor plads i programmet, og den politiske debat bliver reduceret til en tilfældig omgang mikrofonholderi, hvor ingen af kandidaterne bliver udfordret på deres udtalelser.

Det, som TV2 Østs ungdomsredaktion først og fremmest beviser, er, at vi har alvorligt brug for dygtige journalister til at moderere denne slags debatter. Måske er nogle af de unge seere blevet klogere på, hvor de gerne vil sætte deres kryds – men grundlaget er usagligt og dermed uoplyst.

Måske er det ikke politikere, der taler i munden på hinanden, som er det mest befordrende for vores demokrati. Men det er dog bedre, end at de serverer valgflæsk uden kritiske spørgsmål dertil.

Del dette med dit netværk