ANMELDELSE: Michael Schøt – Dæmonkrati

Publikum stemmer om Hawaii-pizza og dødsstraf

Med onemanshowet ”Dæmonkrati” sætter standupkomikeren og satirikeren fokus på demokratiet og absurditeterne i vores samfund.

★★★★★☆

er en særdeles driftssikker komiker. ”Dæmonkrati” er hans syvende onemanshow, og selv om hans udtryk og teknik er blevet mere raffineret med årene, har han ligget stabilt i toppen af dansk comedy i mere end et årti. Siden sit første onemanshow, ”Upolitisk korrekt” fra 2009, har han underholdt med emner som politik og samfundsforhold.

Han har for længst fået prædikatet ”politisk komiker”, men det er heller ikke et ry, han forsøger at løbe fra. Og i dette show indleder han med en bekymring, som ikke bare handler om rigets tilstand, men også om hans levebrød som politisk komiker: Hvad gør man grin med, når det efterhånden er inde på Christiansborg, at alt det grinagtige sker?

En komiker skal tage virkeligheden og drysse absurditet ud over den, forklarer han. Men nu får han grin og klapsalver ved blot at citere nyhederne. Det, der før var en komikers krøllede hjernes opspind, bliver nu overgået af politikerne.

“Jeg har jo 10 år gamle jokes, der er implementeret i lovgivning i dag,” lyder en pointe.

Stikker til demokratiet

Et nyt element i dette show er en række afstemninger i salen, som vi besvarer med hver vores telefon. Og spørgsmålene spænder vidt. Her bliver vores holdning til alt fra dødsstraf til Hawaii-pizzaer afprøvet.

Og mens både svarmulighederne og resultaterne er aldeles underholdende, så udstiller de løjerlige afstemninger også nogle af demokratiets svagheder. På den måde får vi en oplevelse af et ganske gennemtænkt show, der har et større formål end blot at revse politikerne på rad.

Igennem showet balancerer han virtuost imellem intellektuelle pointer, der af publikum kræver en vis indsigt i politik og den daglige nyhedsstrøm, og nogle mere ligefremme referencer. Det er tæt på at være plat, når han forsøger at lokke racisterne med på den grønne omstilling ved at designe vindmøller med hagekorsformede vinger. Men han får os også til at grine ad demografiske udfordringer, statistisk fremskrivning og kriminalitetsrater.

I showet forklarer , at hans job bliver gradvist sværere, når verden bliver mere og mere absurd. Men showet ”Dæmonkrati” er også et tydeligt bevis på, at der er desto mere brug for komikere, satirikere og humorister som ham, der kan udstille virkelighedens absurditeter.

For magten har vi selv. Og hvis vi vil have indført dødsstraf og afskaffet pizzaer med ananas – eller omvendt – så er det altså om at sætte sit kryds fornuftigt, næste gang vi bliver spurgt.

Showet spiller i København i november 2021 og på turné i januar og februar 2022.

Del dette indlæg