For meget cement og for lidt formidling

Selvom er hyggelig, og samlingen af dyr er imponerende stor, gør den os ikke meget klogere på dyrenes natur og oprindelse.

★★★☆☆☆

Zoologi betyder dyrevidenskab. Zoologisk have har som kerneopgave at indsamle, opdrætte og formidle dyrearter, så vi dels kan lære dem at kende og dels kan sikre deres fremtidige eksistens. På den måde har den ikke kun en underholdningsfunktion, men også en folkeoplysende og naturbevarende opgave.

Under trækronerne i Odense ligger – en hyggelig park med masser af dyr og sprøde pomfritter. Her gror træerne og ukrudtet næsten utæmmet langs stierne, mens løver, lemurer og marsvin er til skue for nysgerrige børn og voksne.

Men er det nok, at er hyggelig? Hvad gør de for at gøre os klogere på dyrene, deres adfærd og oprindelse? Og står afkastet mål med den pris, som ikke blot vi som publikummer må betale, men også dyrene i fangenskab betaler?

Nu er det jo svært for lægfolk at afgøre dyrs trivsel i fangenskab. Men vi kan i hvert fald konstatere, at der er væsentligt mere cementgulv og flere kunstige træstammer i burene her, end dyrene ville have mødt ude i friheden.

Sammenligner vi med Randers Regnskov, som Jyllands-Posten anmeldte for nyligt, så er den væsentligste forskel nok, at de fleste dyr i Randers næppe ville opdage, at de ikke befinder sig i en rigtig regnskov, hvor chimpanserne i Odense ville have svært ved at vide, hvad de skulle stille op med et ægte klatretræ, hvis de en dag så et.

Teksttung formidling

Medmindre man opsøger alle fodringerne, hvor der står et rigtigt menneske og fortæller om dyrene, så er det altså på med læsebrillen, hvis man vil blive klogere. Formidlingen af viden om dyrene er i høj grad båret af skilte med læsestof og nogle ganske få interaktive installationer.

Er man typen, der hellere bare vil opleve dyrene, lade sig fordybe i deres adfærd og erfare på egen hånd, så er det selvfølgelig oplagt at gøre her, hvor dyrene faktisk lever lige for øjnene af os.

Men mens indretningen af haven er fantastisk til en gåtur iblandt alverdens dyr, så inviterer den desværre ikke til at stoppe op og studere dyrene. Vi er for hurtigt færdige ved hver udstilling og på vej til den næste.

Derfor kan man spørge sig selv, hvordan bidrager med noget, som en fornuftig naturbog og et par dyreprogrammer på tv ikke kan give? Svaret er ikke åbenlyst.

Ikke desto mindre er der tale om en zoologisk have med en imponerende samling af dyr fra hele verden – både til lands, til vands og i luften. Omgivelserne uden for burene er hyggelige og naturlige, og man kan nok ikke undgå at gå herfra med en lyst til at komme tilbage igen.

Del med dit netværk