ANMELDELSE: Rune Klan : Barnløs, Musikhuset Aarhus

“Barnløs” er et modent og morsomt comedy-trylleshow med et vigtigt budskab af hele Danmarks trylle-darling .

★★★★★☆

Det har aldrig været helt nemt at putte komikeren og tryllekunstneren i en kasse. Er det stand-up, eller er det trylleri? Det er netop den blanding, der har kendetegnet Rune Klans karriere, siden han for første gang forædlede sine i forvejen mesterlige tryllekundskaber med comedy på de små comedyscener.

I dag fylder han snildt ' store sal to gange på en aften, og showet “Barnløs” er hans fjerde egentlige onemanshow. Fra at være en internationalt anerkendt tryllekunstner i magikerkredse blev han hurtigt folkeligt kendt komiker i hele Danmark, da han i comedyshowet “Den ægte vare” (2002) leverede hæsblæsende, surrealistisk og crazykomisk trylleri. Særligt kendt blev han for en pølse, som han jævnligt tryllede frem under showet – så kendt, at en publikummer denne aften i , 15 år senere, råber “pølse” op til ham. Og de fleste Klan-fans i salen er med på referencen.

Rune Klan - Barnløs

Hans evner som komiker og tryllekunstner er altså både i forening og hver for sig på et højt niveau. Dette blev ikke mindst cementeret med hans optræden til TV 2s fejring af H.M. Dronningens 70 års fødselsdag, hvor han blandt andet tryllede med skiveskåren skinkepålæg, som majestæten havde signeret.

I showet “Barnløs” ser vi med et anderledes roligt udtryk. Også i forhold til hans tre forrige onemanshows. Frekvensen af tricks og jokes har tidligere, ligesom tempoet, været høj. Denne gang er tempoet sat væsentligt ned, og showet indeholder en væsentligt større grad af klassisk tale-comedy med en noget lavere joke-frekvens.

Og det er et udtryk, som også klæder . Det unikke ved hans stil er sværere at få øje på i dette show, og de komiske setups til showets trylletricks er væsentligt mere afdæmpede. Men scenografien følger fint det uformelle, hjemmebyggede udtryk fra hans tidligere onemanshows, og kvaliteten af showets tricks er som altid høj.

Måske skyldes denne stilændring, at komikeren for nyligt er fyldt 40 år, og derfor ønsker han at udtrykke en vis modenhed i dette show. I så fald lykkes det. Eller måske er det, fordi dette show indeholder en langt mere personlig historie, end vi normalt ser i et dansk comedyshow i det hele taget. udstiller nemlig ikke blot sit eget liv i dette show, men han behandler også åbent nogle af de største tabuer i tiden.

Rune Klan - Barnløs

“Barnløs” er et voksent og modigt show, hvor der er mere Rune end Klan. Han rykker mærkbart på tabuet under showet, og vi går derfra med en følelse af at have sagt noget højt, som vi ikke tidligere har turdet sige i offentligheden.

Er det rigtigt, hvad fortæller i showet? Normalt skal man ikke tage alt for pålydende, hvis det bliver sagt fra en scene. Comedy er stadig comedy, og scenekunst er stadig udøvelse af historiefortælling. Men hvis det ikke er en sand, personlig historie, som her fortæller, så er det i hvert fald uhyre sandfærdigt leveret.

Og i sidste gør det hverken til eller fra, om historien er sand. Publikum er kommet mindst ét skridt tættere på at nedbryde et tabu denne aften, og det er vel en forandring, som det fleste scenekunstnere kunne ønske sig.

optrådte i den 7. april 2017 og er på turné med “Barnløs” helt frem til den 14. oktober 2017.

Del dette indlæg