“Anden taler ud” lugter lidt af mersalg

har udgivet bagom-dokumentaren “Anden taler ud”, som trods sin uprofessionelle produktion er guf til standup-nørder og fans.

★★★☆☆☆

Det har været nogle vilde år for ‘Anden', der i 2018 fejrede sin 25-års jubilæum med store arenashows og efterfølgende en lang turné rundt i landet med standupshowet “Anden bringer ud”. Som kulmination på det udgiver bagom-dokumentaren “Anden taler ud” til leje og streaming på anden.dk.

Under turnéen blev der lavet Q&A med publikum som ekstranummer – ligesom han gjorde i showet “Tal for dig selv”. Nogle af spørgsmålene fra publikum er blevet samlet og kombineret med spørgsmål fra venner og kollegaer, og det er dem, som besvarer i dokumentaren. Undervejs refereres der til tidligere shows, som vi ser klip fra, ligesom vi er med bagom turnéen på “Anden bringer ud”.

Ligner en amatørproduktion

Desværre er der ikke meget andet at komme efter, end et langt interview, som bliver optaget på den bar, der tidligere hed Din's og var et af arnestederne for dansk standup og ikke mindst Matthesens karriere. Dokumentarformatet bliver en spinkel ramme omkring et eksklusivt interview, som måske hellere skulle have været gratis ekstramateriale til standupshowet “Anden bringer ud”, end et selvstændigt produkt i sortimentet.

Anden taler ud - Anden.dk
. Foto: Plead

Ikke mindst fordi dokumentaren, der er produceret  (Plead), mildest talt ligner et amatørprojekt. Spørgsmålene fra salen hører vi ikke, men de står som en kold tekst på skærmen i lydløse øjeblikke, og klippene fra Matthesens tidligere shows ser ud, som om de er blevet sakset fra nettet i temmelig ringe opløsning. Sammenklipningen er klodset, og lyddesignet er generelt ujævnt.

Burde have været ekstramateriale

Derudover savner selve interviewet en tilrettelægger med sans for dramaturgi og vinkling. Måske skyldes det filmens præmis om at besvare 'tilfældige' spørgsmål fra publikum, der naturligvis vil komme lidt hulter til bulter. Men når man alligevel udvælger, hvilke spørgsmål der skal besvares, kunne man også have gjort sig flere tanker om rækkefælgen og ikke mindst væsentligheden.

Som en egentlig dokumentarfilm, som man ovenikøbet skal have pengene op af lommen for at få fat på, har “Anden taler ud” altså ikke fået kærlighed og omsorg nok, men synes at være et venstrehåndsarbejde med mersalg for øje. Havde den i stedet været et ekstramateriale til showet “Anden bringer ud”, havde vi bedre kunnet acceptere filmens svage karakter, fordi vi til gengæld får et kig ind i maskinrummet. Og det er altid lidt spændende for nørder og fans.

Filmen er produceret af Plead for Anden1.dk og kan lejes eller købes på anden.dk.

Del dette indlæg