ANMELDELSE: Anders Matthesen – ANDEN 25, Jyske Bank Boxen

Er han stadig stand-up-komiker?

Anders Matthesens jubilæumsshow “ANDEN 25” er både kendte karakterer og nyt materiale i et klassisk varietéshow, som minder lidt om stand-up.

★★★★★☆

Der er løbet meget vand under broen, når vi ser 25 år tilbage – ikke mindst på comedyscenen. I 1993 lavede Finn Nørbygaard sit succesfulde varietéshow “Musik og fis” sammen med sangeren Jette Torp, og Linie 3 blev for alvor cementeret folkeligt med showet “Hvor er de to andre?”. kunne samme år fejre 20 års jubilæum.

Hvad stand-up angår, så var 1993 året efter, at velgørenhedsshowet “Talegaver til børn” for første gang blev afholdt, men det var først i begyndelsen af 00'erne, at VHS- og DVD-udgivelser som “Talegaver til børn – 10 års jubilæum”, “Den ægte vare” og Anders Matthesens onemanshow “Hva' snakker du om?” gjorde stand-up-genren kendt i hele landet.

Anders ‘Anden' Matthesen debuterede i 1993, og han kan derfor i år fejre 25 års jubilæum, hvilket han gør med showet “ANDEN 25” i Royal Arena i København og i Herning. Og det er et show, der refererer bagud i Matthesens karriere med gyldne gensyn, uden at det går på kompromis med Matthesens dogme om ikke at gentage sig selv – i hvert fald ikke alt for meget.

Langt fra klubstemning

Der er plads til op imod 15.000 publikummer i i Herning, og til Anders Matthesens show sidder der mennesker helt op under loftet. Og det er klart, at der er langt fra en klubaften ved caféborde med stearinlys til et arenashow med franske hotdogs og papbeholdere med hank til otte store plastkrus med fadøl.

Heldigvis er showet langt hen ad vejen gearet til formatet, og med storskærme på hver side af scenen bliver Matthesens ansigtsudtryk også tydelige for publikum på bagerste tribune. Det er næsten, som at være derhjemme ved tv'et. Det er således ikke live-oplevelsen eller den intime comedy-stemning, der bærer showet, men blot muligheden for at være der, når det sker.

ANDEN 25 - Anders Matthesen

Foto: Morten Rygaard

I røg og damp, med kongekrone og guldsmykket kåbe kommer stigende op fra gulvet. Det er ikke janteloven, der trykker, og hvorfor skulle den også det? Igennem det meste af sin karriere har han været omtalt som Danmarks sjoveste mand. Og selvom han reelt flankeres af komikere som , og m.fl. i toppen, så accepterer vi, at titlen tilhører ham.

Derfor accepterer vi også den selvfejring, vi oplever i “ANDEN 25”. Det er trods alt et jubilæumsshow, og når man næsten kan fylde to af danmarks største spillesteder syv gange, så har man alt andet lige sat sig på en god del af det danske comedypublikum.

Et gensyn med de gamle kendinge

Selvom allerede i onemanshowet “Hva' snakker du om?” lavede Stewart Stardusts afskedsshow, og siden i teaterforestillingen “Anden på coke?” aflivede karakteren med et samuraisværd, så kunne vi ikke gå igennem et jubilæumsshow uden at få besøg af den gamle gøgler med sømandskasket.

Men har man fulgt lidt med i Matthesens medieaktivitet i den senere tid, har man opdaget en historiefortælling, der har foregået sideløbende med forberedelserne til showet. Her har man eksempelvis kunnet høre i en podcast-føljeton om den virkelige Stewart Sølvsten, som angiveligt skulle have stjålet karakteren Stewart Stardust fra. Derfor kommer det naturligvis meget bag på Matthesen, da Stewart Sølvsten dukker op i hvidt Elvis Presley-outfit på en trehjulet elscooter med mælkekasse og det hele.

Men allerede før vi møder Stewart, bliver vi lokket til at ønske os gamle hits frem for nyt materiale. har skabt et sms-afstemningssystem, hvor vi løbende igennem showet skal stemme, om vi vil have A eller B. Og flere gange står valget mellem noget nyt, aktuelt og vigtigt eller et gensyn og plathed.

Naturligvis er afstemningen fingeret, og derfor får vi lov at gense Lennart Stabel, Arne Nougatgren og Terkel. Vi hører om strip frem for klimakrise, og vi får skylden for, at det er os, der kræver af ham, at han gentager sig selv. Desværre er det ikke så troværdigt, men som en vag undskyldning for at lave en hitparade går det an.

Den nye Finn Nørbygaard?

Der er naturligvis også bidder af klassisk stand-up i Anders Matthesens jubilæumsshow. Og her må det siges, at vi savner klubstemningen. Materialet er fint og traditionelt, og det har ikke mindst en stor grad af variation, hvilket Matthesen også har været garant for igennem sine 25 år.

ANDEN 25 - Anders Matthesen

Foto: Morten Rygaard

Men med den store grad af indslag med karakterer, et danse-madlavningsnummer, sjove reklamefilm under kostumeskiftene og et medley af de kendte sange som finale, så minder “ANDEN 25” dels om showet “Hva' snakker du om?” og dels om varietéshows som Finn Nørbygaards og Amin Jensens.

Tilbage i begyndelsen af 00'erne, hvor lave “Hva' snakker du om?”, var det skelsættende, at komiske karakterer på scenen kunne være skæve og skarpe i replikkerne som eksempelvis Stewart Stardust. Men siden har ., Rytteriet og gjort ham kunsten efter, og selv revyerne får skrevet tekster af stand-up-komikerne, så revykarakterer også får mere bid og højere punchline-frekvens.

Så som jeg indledte min anmeldelse med at skrive, er der løbet meget vand under broen, og derfor bliver “ANDEN 25” til et show, hvor ikke fremstår som the grand old man i stand-up, men måske nærmere som arvtager til dansk varietéunderholdning. Og det skrives med den største respekt for både Matthesen og Nørbygaard, når jeg hermed udpeger som Finn Nørbygaards efterfølger.

Del dette indlæg