ANMELDELSE: Another Brick in the Wall Part 5, Østre Gasværk Teater

Teaterkoncerten ”Another Brick in the Wall” er et mesterværk

Pink Floyd-teaterkoncerten ”Another Brick in the Wall, Part 5” på sprænger rammerne for, hvad dansk teater kan formå.

★★★★★★

Albummet ”The Wall” fra 1979 er ét af rockbandet Pink Floyds mest legendariske udgivelser, og musikken betegnes ofte som en rockopera, fordi numrene tilsammen fortæller en historie med et dramaturgisk handlingsforløb. Mest kendt fra albummet er sangen ”Another Brick in the Wall”.

Nu har med i spidsen ført albummet ind på scenen i et teaterkoncertformat, hvor musikgrundlaget er hele albummet fra start til slut.

Teatrets kunstneriske direktør har siden sin start på investeret i en enorm teknisk opgradering af gasbeholderen på Østerbro. Vi så en flig af de lyd-, lys- og videotekniske muligheder i musicalen ”Hair” i forrige sæson, men teaterkoncerten ”Another Brick in the Wall, Part 5” bliver som en teknisk svendeprøve for teatret. Var det investeringen værd?

Til premieren begynder forestillingen med, at står blandt publikum og siger en åbningsreplik. Kort efter er det, som om der sker en eksplosion på scenen, mens lyd og lys og billeder farer rundt på scenen iblandt luftakrobater og dukker. Det er noget rod. Der sker ting i mørket, mens lyset lyser på ingenting. Det kan da ikke være meningen.

Efter første nummer stoppes forestillingen. Der er en teknisk fejl. Gudskelov, tænker denne anmelder, så var det ikke meningen. Efter nogen tid tager vi startnummeret igen, og for denne anmelder er det lige så rodet som første gang. Jamen fik de ikke rettet fejlen?

Man kunne let få den tanke, at de tekniske muligheder er vokset teatret over hovedet. Men fra og med den anden sang og resten af forestillingen er der ikke bare styr på teknikken – nej, de visuelle virkemidler bliver brugt virtuost og kompromisløst i et fortrinligt samarbejde mellem lysdesignere, videodesignere og scenograf. Og instruktør har med overvældende overblik udnyttet potentialet i rummet og sine medvirkende og skabt en fuldstændig uforglemmelig, ekspressiv og morbid teaterkoncert.

Ikke mindre uforglemmelig er Søren Graversens overordentlig præcise og voluminøse orkestrering af Pink Floyds musik, som fylder hele rummet og er – takket være den ditto tekniske opgradering af lydudstyret – sjældent hørt så detaljerig og knitrende lækker på et teater.

Østre Gasværk Teaters nye anlæg er altså mere end bestået, og teatret rummer nu et potentiale, der ikke før er set på dansk grund. For denne anmelder bliver teaterkulisser aldrig det samme igen.

Hvad angår præstationerne på scenen i øvrigt, så er der kun positivt at sige om hele holdet. Der er lutter dygtige sangere, dansere, luftartister og musikere blandt de medvirkende. Ikke mindst formår guitarist at ryste en intens og voldsomt smuk guitarsolo ud af ærmet, hvormed han borer sig direkte ind i sjælen på os.

Mest fremtrædende er naturligvis , der i høj grad leverer en solistpræstation som hovedrollen i teaterkoncerten. Og han er som skabt til rollen som Pink. Få mennesker kan med troværdighed være så ekspressive som ham, og vi opsluges totalt af hans ageren på scenen såvel som hans rå og karakteristiske stemme.

Uanset uheldig fejl eller forsætligt kaos i første nummer, så står teaterkoncerten ”Another Brick in the Wall, Part 5” tilbage som et mesterværk. Og man behøver slet ikke at elske musikken i forvejen, for det kommer man til bagefter.

Forestillingen spiller på til den 4. december 2023 og herefter i Musikhuset Aarhus til den 20. januar 2024.


Musik af: Pink Floyd | Kapelmester og musikalsk arrangement: | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , m.fl. | Scenografi: | Kostumedesign: | Koreografi: | Videodesign: | Lysdesign: og | Arial design: | Kreativ producent: | Produceret af:

Del dette med dit netværk