ANMELDELSE: Argumenter imod kvinder, BaggårdTeatret & Teater V

”Argumenter imod kvinder” sætter feminismen til debat

Debatterende og morsom teaterversion af Birgitte Possings bog ”Argumenter imod kvinder” udfolder ligestillingsbegrebet uden at moralisere.

★★★★★★

i Svenborg og i Valby har sammen givet kønskampen en ordentlig omgang i kulisserne. Med udgangspunkt i professor emerita og dr.phil. Birgitte Possings bog ”Argumenter imod kvinder” har dramatiker og instruktør skabt en udtryksfuld, grotesk og oplysende kvindesagsforestilling.

Citater fra mænd og kvinder, der har holdninger til kønsroller, blander sig med uddrag af Romeo og Julies romantiske balkonscene, Disneys seksualiserede Askepot og Noras ikoniske slutscene i ”Et dukkehjem”. En kæmpepik og en videooptaget fødsel får os helt tæt på kønnet. Og en ledig direktørstol og en mandebestyrelse, der afviser hårdtarbejdende kvinder på stribe, sætter fokus på kønsfordelingen i topposter.

”Argumenter imod kvinder” tøver ikke med at pege på problemerne, på skurkene og på løsningerne, men den gør det nuanceret og åbent. Vi får indblik i forskelsbehandlingens dybde, omfang og kompleksitet. Den gør grin med vores til tider snævre opfattelse af begrebet ligestilling og udstiller vores stereotype kønsopfattelse.

En helstøbt teateroplevelse

Og så bliver det bare vanvittig morsomt i hænderne på og de tre skuespillere, , og , der er aldeles overbevisende både som fysiske performere, sangere og karakterskuespillere.

Altså hvordan kan man i en så gakket forestilling pludselig levere en dramatisk Nora-scene, som gør? Det er dybt imponerende. er brutal og mandet – uden at være karikeret – i de mere eller mindre sympatiske manderoller. Og nyuddannede viser en fornem alsidighed på scenen og spiller selvsikkert op imod sine rutinerede kollegaer.

De tre skuespillere er tilsyneladende utrættelige. Og i Thomas Hwans umiddelbart kaotiske iscenesættelse er der en velovervejet orden og mening. Hvert eneste scenebillede har et tydeligt udtryk, hver eneste detalje bærer en mening, og hver enkelt bevægelse har en intention. Det giver en gennemført og særdeles helstøbt teateroplevelse.

Risiko for spotlys

Det samme gælder det visuelle udtryk af scenografduoen bestående af og . Der er rullende podier af træ, en rulle bølgepap, forlængelige plastikrør, en skraldespand og meget mere.

Det hele står i begyndelsen midt på scenen og ligner en bunke affald, men ligesom med iscenesættelsen har hver eneste del en funktion undervejs i forestillingen, og det ender med tilsammen at skabe Folketingets talerstol, som udgør kulissen for forestillingens imponerende og bevægende slutscene.

”Argumenter imod kvinder” er med andre ord en meget seværdig, dybt underholdende, betydningsfuld og aktuel forestilling. Der er risiko på at ende i spotlyset – både helt konkret oppe på scenen og i overført betydning som menneske i samfundet. Men udbyttet er en teateroplevelse, der i en let og ikke-moraliserende tone sætter et følelsesladet og komplekst emne til debat.

Forestillingen spiller i Svendborg og Valby til den 16. oktober 2021.


Baseret på bog af: Birgitte Possing | Dramatiker: Iscenesættelse:  | Medvirkende: , og Scenografi: Lysdesign: Imagolux v/ Kostumer:  | Lyddesign: | Produceret af: og

Del dette indlæg