Komedien “At dele et liv” skildrer parforholdet i bidder
Skuespillerne Mette Rønne og Søren Ruby spiller blandede scener fra et parforhold i den søde og underholdende komedie “At dele et liv”.
★★★★☆☆
Skuespillerne Mette Rønne og Søren Ruby, der begge også driver hvert sit projektteater, nemlig Kulturmarkt og Det Kommende Teater, er gået sammen om forestillingen “At dele et liv”. Igennem 16 scener tegner de et gemmensnitligt parforhold fra den første til den sidste dans og alle de op og nedture, der kan findes indimellem: Den første date. Bryllupsforberedelserne. Graviditetstesten. Skænderierne. Det tomme hus, da børnene er flyttet hjemmefra. Parterapien.
Det særlige kunstgreb i “At dele et liv” er dog, at scene 1-16 ikke spilles kronologisk. Før forestillingen begynder, bliver disse 16 overskrifter pillet ned af væggen, og så trækker publikum en ny, tilfældig rækkefølge. Scenerne er de samme, og kronologien bevares. Men den nye rækkefølge giver forestillingen en uforudset dramaturgi, og scener, der henviser til hinanden, kan pludselig blive byttet om og få en ny virkning.
For at kunne lykkes skal scenerne fungere i enhver kombination. Det betyder, at ingen scener må være for bærende, fordi de kunne blive placeret til sidst, ligesom ingen scener må blive for svage. Og hvis der laves callbacks imellem scenerne, så skal de være så virkningsfulde, at de både kunne ligge i hver sin ende af forestillingen eller – som det skete denne aften – lige efter hinanden.
Her har Mette Rønne og Søren Ruby – i samarbejde med komiker Daniel Lill – formået at konstruere et manuskript, der virkelig virker både dramaturgisk og komisk uanset rækkefølgen. Det tenderer til det geniale.
Denne anmelder var allerede inden forestillingen klar over det uforudsigelige element, men havde dog forstået konceptet som endnu mere improvisationsbåret, end det er. Eksempelvis havde jeg set for mig, at hvis rækkefølgen startede med bryllup før frieri, så skulle det blive et benspænd for handlingen, som altså ville sende vores hovedpersoner i en helt anden retning. Mon ikke den mulighed også er overvejet i prøvelokalet?
I hvert fald endte det ikke som en improvisationsøvelse, men som en regulær fortælling om et parforhold, hvor vi selv lægger brikkerne sammen i hovedet undervejs. Og det spændende bliver altså, hvordan scenerne efterhånden fylder hullerne i historien ud, og hvordan vi efterhånden lærer karaktererne at kende.
Derudover er “At dele et liv” en aldeles underholdende lille hverdagskomedie, som ikke mindst er båret af de to skuespilleres karakterskildringer. For begge hovedpersoner fremstår umiddelbart anonyme i handlingen, men både Mette Rønne og Søren Ruby får beskrevet dem tydeligt og tilpas karikeret med deres fysik. Og ikke mindst er deres let overdrevne stil med til at understrege komikken, der indimellem bliver nærmest farceagtig.
Heldigvis er der også plads til rørende øjeblikke i nogle enkelte følsomme situationer imellem de to karakterer, hvilket også vidner om, at skuespillerne kan trykke på andre tangenter end de komiske. Og det gør forestillingen som helhed, der ellers kunne være en noget deprimerende skildring af et parforhold på vej i afgrunden, til en håbefuld teateroplevelse om, at visse ting er værd at kæmpe for.
“At dele et liv” spiller på turné til februar 2024.
Af og med: Mette Rønne og Søren Ruby | Udviklet af: Mette Rønne og Søren Ruby i samarbejde med Daniel Lill | Musik: Jacob Rønne Danielsen | Produceret af: Kulturmarkt og Det Kommende Teater