ANMELDELSE: Babettes gæstebud, Teater Republique

Madteater lærer os om kunst og kultur

Karen Blixens “Babettes gæstebud” er stadig bedst som litteratur, men i madteaterversionen på smager den bedre.

★★★★☆☆

Mætte og opløftede forlader vi i København, efter et stort hold af skuespillere, tjenere og kokke har serveret os 10 retter mad, samt genskabt fortællingen ”Babettes gæstebud” som madteater.

Karen Blixen skrev historien under pseudonymet Isak Dinesen, og i 1958 blev den en del af novellesamlingen ”Skæbne-Anekdoter”. ”Babettes gæstebud” er især kendt fra Gabriel Axels kanoniserede film fra 1987, der modtog en Oscar.

Og nu tager altså denne klassiker op med madteater-konceptet, som Republique med forestillingen ”Festen” sidste år høstede stor anerkendelse for. Kort sagt er konceptet, at vi spiser og drikker som en del af forestillingen – vi er så at sige med til bords.

Men er det mere mad, end teater? I baghovedet på vej til bussen summer mest den smækre boghvede-blinis med kaviar, de søde vagtler med en tår Tète Red fra Loire, samt den formidable rødvinssauce til pithivieren med and og kalv. 

En kraftfuld Babette

Men nu er dette jo ingen madanmeldelse, hvorfor vi må forholde os til forestillingen som teater. Her er det tekniske niveau ikke helt så højt, som det gastronomiske. Et jammerligt lydunivers af poppede sonater og andre halvplatte, musikalske indslag akkompagnerer forestillingen. Dertil kommer nogle mærkværdige videoer og en scene, der er filmet off-stage, som vises på storskærm. Disse valg trækker forestillingens generelle kvalitet markant ned.

Og skuespillet har ikke gode vilkår i en opsætning, hvor man som skuespiller både skal servere, præsentere retterne og rydde af bordene. Men de løser opgaven fint. Ikke mindst er fascinerende kraftfuld og hjemlig i rollen som franske Babette. Benedicte Hansen har en fortællerrolle igennem forestillingen, som hun med sin perfekte fortællerstemme løfter fortrinligt – hendes stemme kan man kun opsluges af.

Om kulturel udveksling

Man skal ikke være cand.nogetsomhelst. for at regne ud, hvorfor denne forestilling opsættes nu. Historien om flygtningen, der bringer en fremmed kultur ind i det indspiste lokalsamfund og igennem sin kogekunst skaber kærlighed, fællesskab og åbenhed, kan næppe blive mere aktuel.

Forestillingen kobler Karen Blixens fortælling sammen med europæisk og gastronomisk historie. Den åbner vores hjerter, og den udfolder Blixens mesterlige fortælling. Den gør os klogere på kunsten og nødvendigheden af kulturel udveksling – det gælder også i denne madteater-version. ”Babettes gæstebud” er stadig bedre som litteratur, men på Republique smager den bedre.


Manuskript: og efter fortælling af Karen Blixen | Iscenesættelse: | Gastronomisk iscenesættelse: Mette Martinussen | Medvirkende: , , , Jens Frederik Sætter-Lassen og  | Scenografi: | Lysdesign: | Produceret af:

Del med dit netværk