ANMELDELSE: Den røde pimpernel, Sjællands Teater

Høj latterfrekvens i Niels Olsens “Den røder pimpernel”

byder på en virkelig morsom og velskabt farce med Niels Olsens musikalske og stærkt komiske udgave af ”Den røde pimpernel”.

★★★★★☆

De er forelskede i farce hos , som for ottende gang byder på grotesk lystspil under åben himmel i Holbæk Museums baggård. Hvert år et nyskrevet stykke – tidligere med som den tilbagevendende forfatter.

Og forestillingerne har – i bedste forstand – lugtet langt væk af Jensen: Onkelhumor, magtkritisk satire, spøgefuldt sprogbrug og en gennemtrængende sarkasme har kendetegnet de seneste par sommerfarcer i Holbæk.

Eksempelvis var ”De fedtede fætre på Kærgården” i 2020 en herlig parodi på Morten Korchs samlede værker, hvor et landligt lokalsamfund svirrede om de mystiske citronfromager, der udgjorde forestillingens krimi-plot, mens førsteelskeren frejdigt sang “Ta'r du pis på himlens fugle”. Og året efter var selveste Zorro centrum i et drama om forbud, restriktioner, ret og rimelighed i forestillingen ”Zorro og den forbudte sombrero”, der var en mere politisk funderet satire oven på et år med corona.

I år har overtaget skrivepulten, og det mærker vi i resultatet. ”Den røde pimpernel” er nemlig langt mere Olsen end Jensen, hvor de politiske kæpheste og de dagsaktuelle nyhedsreferencer er mere afdæmpede, mens musikaliteten og den flade komik har fået et nøk opad. Ikke ulig Ørkenens Sønner, hvor Olsen udgør en storskrydende fjerdedel, er komedien tætpakket med vittige pointer, genkendelige figurer og nyskrevne tekster til i forvejen kendte melodier.

Historien er inspireret af ungarske baronesse Emmuska Orczys bogserie om en adelsmand, der under dæknavnet Den Røde Pimpernel reddede sine ligesindede i aristokratiets top fra guillotinen under Den Franske Revolution. En ikke så folkelig heltedåd, hvilket en fransk trubadur også prøver at gøre os opmærksomme på i prologen. Men som spidserne synger i Olsens omskrevne version af Frankrigs nationalsang: “Foie gras, foie gras – det skal vi ha' – når hovedet ryger af!”

har sørget for scenografien og et væld af overrumplende kostumer til både de fire medvirkende skuespillere og det store hold af velsyngende og charmerende amatører i ensemblet. Der er både tid, sted og stemning i det visuelle udtryk – så gennemført et udendørsteater ser vi sjældent.

På scenen imponerer de fire skuespillere både komisk og vokalt. Særligt er fremtrædende med sine karikerede og stærkt komiske karakterer, som han udfolder på veltimet vis. Og imponerer ikke blot som skuespiller, men også som sanger med en række mindre men aldeles bemærkelsesværdige indspark i flere vokale stilarter.

Det hele er bundet sammen af instruktør , der virkelig har fanget komikken i hvert eneste moment i forestillingen, hvilket gør ”Den røde pimpernel” i Holbæk til en gennemført og seværdig farce med høj latterfrekvens.

Forestillingen spiller i Holbæk til den 4. september 2022.


Dramatiker: Iscenesættelse: Kapelmester: | Medvirkende: , , , m.fl. | Scenografi og kostumedesign: | Produceret af:

Del dette med dit netværk