ANMELDELSE: Figaros bryllup, Musikhuset Aarhus

Det Kgl. Teater er på turné med en moderniseret “Figaros bryllup” – en operaklassiker fortolket af .

★★★★★☆

er en af tidens mest interessante iscenesættere. Med blandt andet Kronprinsparrets Kulturpris 2015 og en række Reumert-priser på hylden, og med flere års succesfuldt samarbejde i Det Røde Rum på , har hun placeret sig lunt i inderkredsen i dansk scenekunst.

Hendes iscenesættelser bærer præg af humor, skævhed og sanselighed. Vi så det i 2016 i “Ødipus og Antigone” (), hvor hun levendegjorde den oldgræske tragedieklassiker i en respektfuld modernisering. Nu ser vi hende igen med en moderniseret klassiker, nemlig W.A. Mozarts opera buffa “Figaros bryllup” med libretto af Lorenzo Da Ponte.

Også denne gang er hun respektfuld men uærbødig over for klassikeren, og hendes opfindsomme iscenesættelse leder tankerne hen på ‘den langdalske licens' (affødt af bogen “Hvem ejer Shakespeare?” af Lars Liebst og Erik A. Nielsen, 1999). Klassikeren skal ikke bevares, den skal bearbejdes. Og Kragerups fortolkning af “Figaros bryllup” må siges at være en gedigen bearbejdning.

Scenen er ombygget til en forlystelsespark, hvor rutsjebanen, gyngerne og karusellen danner rammen omkring det store kærlighedshurlumhej, der foregår i “Figaros bryllup”. Den komiske opera-genre, opera buffa, som “Figaros bryllup” tilhører, kommer virkelig til sin ret i denne iscenesættelse og i denne scenografi. Forestillingen er både underholdende, undersøgende og underfundig.

Figaros bryllup - Det Kgl. Teater

Foto: Miklos Szabo

Musikken spilles dels af under ledelse af og dels af pianist . Symfoniorkestret er hevet op fra orkestergraven og placeret midt på scenen. Hvor må det være belastende for blæsergruppen, at de ikke kan se dirigenten for den sopran, der synger sin arie lige foran dem. Men interaktionen imellem musikere og operasangere er fornøjelig, og det tilfører forestillingen en særlig spænding og livlighed.

Og ligesom musikken er velspillet, er også operasangerne velsyngende. Over hele holdet er der store, klare og vitale stemmer – også hos , som ledsager solisterne. Ikke mindst er i rollen som Figaro særdeles velvalgt. Hans charme, kraftige stemme, skarpe diktion og udmærkede skuespil gør ham til en herlig Figaro og en bemærkelsesværdig solist i forestillingen.

Figaros bryllup - Henning von Schulman

Foto: Miklos Szabo

Desuden synges rollen som Cherubino smukt og forførende af , og er prægtig og præcis i sin grevinde Rosina. Det voldsomme begær og livsnydelsen, der fylder næsten alle rollerne i “Figaros bryllup”, er komplementeret i denne opsætning af Elisa Kragerups iscenesættelse, den overordentlige scenografi af og det voluminøse lydbillede, som leveres af , og .

“Figaros bryllup” har netop afsluttet sin turné fra og spillede i den 29. marts 2017.


Komponist: Wolfgang Amadeus Mozart | Librettist: Lorenzo Da Ponte | Instruktør: – genopsætning ved Anne Fugl | Dirigent: Musik: og | Medvirkende: , , , , , , , , , , , , og Scenograf: Koreograf: Lysdesign:

Del dette indlæg