ANMELDELSE: Hatten rundt – 25 års jubilæumsturné, Horsens Ny Teater

De fantastiske fem fra et af 90'ernes største comedyfænomener, “Så hatten passer”, er på 25 års jubilæumsturné. Turnéen begyndte med latterkramper på .

★★★★★☆

Det er nu 25 år, siden de for første gang lavede tv-showet “Så hatten passer” på DR. De fem skuespillere, , , , og , var især i begyndelsen af 90'erne en folkekær skuespillergruppe, der sammen lavede improvisationsteater og tv-julekalenderen “Andersens julehemmelighed”. Kendetegnende for julekalenderen såvel som “Så hatten passer” var det overdrevne, gakkede komediespil og de overvældende parykker. Og dét har de i hvert fald ikke glemt i løbet af disse 25 år.

Showet bygger på skuespillerdisciplinen teatersport, som langt hen ad vejen er skabt til at træne skuespillerne mere, end at berige publikum med noget som helst. Teatersport er sådan set noget, der hører til i en kælder med lukkede døre og gardinerne trukket for. Men “Så hatten passer” satte for alvor teatersport på landkortet for underholdningskoncepter, sammen med eksempelvis grupperne Blot Til Lyst og . Teatersport tager oplevelsen af, at teater sker lige for øjnene af os, helt ud til sit absolutte yderpunkt. Intet er planlagt. Der er indkøbt kjoler, hatte, briller og parykker af enhver art, og så er det ellers publikum, der bestemmer aftenens indhold.

Ligesom i ‘gamle dage' er løjerne styret af , og den musikalske ledsagelse er af musiker og komponist . Og i det hele taget er det, som at sætte sig til rette i sædet i 1991. går dog en anelse langsommere, og hans stemme mimrer lidt mere i dag. Claus Bues hår er blevet betydeligt mere gråligt, og Niels Olsens er praktisk talt forsvundet. Alligevel kommer alle fem skuespillere løbende ind på scenen til Frans Baks genkendelige musik, og de spræller levende med en nysgerrighed og energi, som var de 14-årige skoledrenge. Dette show, deres første på jubilæumsturnéen, bærer præg af, at de har glædet sig til at lege sammen igen.

1920x800_arrangementsbanner_hatten_rundt_16_cia

Det er plat! Den dramaturgiske eller dramatiske kvalitet af aftenens sketches er enormt svingende. Den ene sketch kan være noget hø, og den næste kan være decideret forfærdelig. De skubber hinanden og sig selv ud i den ene historie efter den anden, som ingen i salen eller på scenen kan finde rundt i. Og lige som man tror, man har fanget pointen, kommer ind og punkterer situationen. Med andre ord: Alt er, præcis som det skal være. Impro-teater lykkes bedst, når det mislykkes. Vil vi have gode historier og gennemarbejdet dramaturgi, så er det en komplet misforståelse at tage til “Hatten rundt”. Her loves kun underholdning, og det løfte bliver i hvert fald indfriet.

Sammensætningen af de fem skuespillere var ganske genial i 90'erne, og de samme kvaliteter gør sig stadig gældende i dag. De har hver især sine specialer og særlige personligheder på scenen. Det er fem erfarne herrer, der kender sine egne og sine medspilleres styrker og svagheder, så de kan udnyttes til at skabe en aften, der primært er underholdende for publikum – omend humoren til tider synes en del indforstået.

Så vurderingen af aftenen er simpel; vi har grinet meget, og vi har fået, hvad vi blev lovet. Vores horisont er ikke blevet udvidet synderligt i aften, men de fleste var nok gladere i låget, da de gik fra , end da de kom – og det er da en præstation af betydning.

“Hatten rundt – 25 års jubilæumsturné” tager rundt i landet ind til den 10. december 2016.


Medvirkende: , , , og Spilstyrer: Musikalsk akkompagnement:

Del dette indlæg