ANMELDELSE: I Am Gold, Betty Nansen Teatret

”I Am Gold” på er en velfortalt dansefortælling om barnløshed

Tre år efter ”Bonnie & Clyde” skaber igen en velkoreograferet, veldanset og tilgængelig dansefortælling i ”I Am Gold”.

★★★★★☆

Freja og Thomas kan ikke få børn. År efter år er de i fertilitetsbehandling. Den ene fødselsdag overtager den næste, og imens bliver parrets kærlighedsprojekt mere og mere desperat.

»Skub numsen lidt længere frem,« siger fertilitetslægen klinisk, mens Freja ligger på briksen.

Parret laver øvelser sammen. Hun stikker sig selv i maveskindet med hormonbehandlinger. Han forsøger at holde fast i det normale og ikke føle sig alt for overflødig. Vennerne kommer til surprise-fødselsdagsfest og giver hende en t-shirt med teksten »Everything is possible«. Og da en veninde til festen annoncerer, at hun bare lige vupti er blevet gravid, siger Freja:

»Fedt! Hvor er det fedt. Virkelig fedt. Fedt, fedt, fedt!«

Balletdanser har igennem sin karriere på danset yndefuldt og let over scenen, men som Freja i ”I Am Gold” på ser vi hende forvandle sig til et dyr. Hendes vildskab er skræmmende intens, når hun til sidst beslutter sig for at ofre både mand, venner og sig selv for at få sit barn.

For tre år siden var det danseforestillingen ”Bonnie & Clyde”, som med stor succes fik skuespil og dans til at smelte sammen omkring en fortælling igennem krop og ganske få replikker. Også dengang var på scenen i hovedrollen som Bonnie. Nu er koreografen tilbage på med endnu en spændstig og dramatisk danseforestilling.

Foruden en fuldstændig sublim – både som danser og som skuespiller – lægger vi også mærke til , der særligt som solist imponerer med sin højenergiske performance. Men også i ensemblet skiller han sig igen ud – ligesom han gjorde det i -teaterkoncerterne ”Jeg er jo lige her”, flere af de seneste års musicals og ikke mindst i ”Bonnie & Clyde” for tre år siden.

Han er eksemplet på, at der skal mere end dansetrin til at skinne igennem som danser. Når han står på scenen – hvad enten det er i front eller som tredje fra højre i andet geled – så er han nærværende og engageret og ligner altid én, der faktisk gider at være der. Det er mærkværdigt nok en sjældenhed.

”I Am Gold” er tilgængelig og relevant historiefortælling. Det er smukt, velkoreograferet og imponerende danset. På den måde lokker os umærkeligt ind i den moderne dans, som er fremmed for mange og måske generelt uforståelig for endnu flere.

Her skal man dog ikke være bange for at give genren en chance, for hver eneste bevægelse giver mening og danner tilsammen en gribende fortælling om, hvor langt ud et menneske kan komme, når det mister kontakten med sin natur.

Forestillingen spiller på på Frederiksberg til den 26. januar 2023.


Koreografi, manuskript og iscenesættelse: Medvirkende: , , , , , og | Scenografi og kostumedesign: | Musik: m.fl. | Lysdesign: | Produceret af:

Del dette indlæg