ANMELDELSE: Lars Hjortshøj – Plan B, Kedelhuset

Lars Hjortshøj fortæller far-jokes i 90'er-stil

Onemanshowet ”Plan B” med er ganske underholdende, men også en bedaget type comedy, som ikke passer til tiden.

★★★☆☆☆

Komiker og skuespiller , som er én af dansk standups pionerer, er taget på danmarksturné med sit nye onemanshow, ”Plan B”. Titlen lægger op til et show om livets større tilvalg og fravalg – måske endda noget om at leve lykkeligt med det næstbedste.

Og det ville have været oplagt for en mand som , der er fyldt 52 år. Det er jo forventeligt, at et standupshow tager udgangspunkt i komikerens eget liv lige nu, og han må sidde lige midt i en midtvejskrise – hvilket han da også berører kortvarigt i showet. Men det er langtfra et tema, selv om det havde været både oplagt og interessant.

Det eneste, der havde været mere oplagt, ville være at tale om det samme, som komikere har talt om siden 1990'erne, da Hjortshøj og de andre foregangskomikere bragte standup til Danmark. Det kan være kvinders parallelparkering, lange testikler og rektalundersøgelser. Og det gør han så. Oplagt, ja, men langtfra interessant.

Klichéerne står i kø, og showet bliver old school på den bedagede måde. Og selv om komikeren mærkbart er rutineret, og han stadig får os til at grine, så er der flere farjokes i ”Plan B” end i hans tidligere show. Det skyldes formentligt ikke, at Hjortshøjs jokes er blevet ringere, men nærmere at publikums humor har udviklet sig. Det er en udvikling, vi i øvrigt kan takke netop Hjortshøj og hans kolleger for.

Jokes for kernepublikummet

Der er nok at more sig over i ”Plan B” – særligt hvis man er en mand på Hjortshøjs alder, som synes, at bæredygtighed er noget fis, og at en rigtig mand ikke går til lægen. Men hvis man er typen, der holder sig bare lidt opdateret på standupfronten, så vil showet være som at træde ind i en tidslomme, hvor humoren er gået i stå.

Når det kommer til spørgsmålet, om man har en hyggelig og sjov aften i selskab med , så er svaret trods alt ja. Han er en lun type, som ikke blot er humoristisk, men også afslappet og naturlig på scenen.

Derudover er han tydeligvis også meget vidende. For ind imellem de lette jokes smider han gerne referencer som Finanstilsynet og brexit, hvilke falder ham lige så let som ”patter” og ”tisfisse”. Og det understreger blot, at der var langt mere substans at hente, hvis det var noget, Hjortshøj ville forfølge.

For som han fremstår i onemanshowet ”Plan B”, har han placeret sig behageligt i en liggestol, hvor han kan ældes sammen med sit kernepublikum og blive ved med at underholde dem, så længe han gider. Men imens han ligger der, stryger nogle af hans jævnaldrende og yngre kollegaer forbi ham med langt mere moderne og imponerende comedypræstationer.

Del dette indlæg