Jubilæumsforestilling om solidaritet og væbnet revolution
50 års-dagen markeres på Team Teatret i Herning med en desværre noget distanceret ”Lejlighed nr. 50”.
★★★☆☆☆
Team Teatrets 50-års jubilæumsforestilling ”Lejlighed nr. 50” er en historie om fællesskab og solidaritet. Den tager udgangspunkt i en ghetto-lejlighed, hvor den kommunalt ansatte Erika flytter ind som led i sit eget solidaritetsprojekt, der skal få flere etniske danskere til at flytte til ghettoerne.
Netop den lejlighed, som hun flytter ind i, husede det kollektiv, som hendes mor var en del af i 1968, mens hun ventede Erika. Lejligheden, og ikke mindst naboen Anne, sender Erika ud på en tidsrejse tilbage til dengang.
Igennem stilistiske tidsskift springer vi frem og tilbage imellem 1968 og 2018, og Erika betragter historien om de fire unge mennesker i kollektivet, der tror på solidariteten, og som ruster op til væbnet revolution mod kapitalismen: »Vi kan ikke forbruge os til et bedre samfund – vi kan ikke tale os til en bedre verden.«
Når vi ser specifikt på scenerne, der foregår i kollektivet for 50 år siden, er det både underholdende og dramatisk spændende at følge revolutionens opblussen og de fire unge menneskers udvikling. Men hele rammefortællingen med Erika i 2018 er en underlig og påklistret præmis, som kun bidrager med et rodet udtryk i forestillingens helhed.
Det ser ud som et desperat forsøg på at trække fortiden ind i nutiden, men det har den modsatte virkning. Vi bliver distanceret. Ebbe Knudsen holder med sin iscenesættelse forestillingen ud i strakt arm, og vi bliver derved distanceret yderligere. Scenografien er hvid og steril. Vi har som publikum utroligt svært ved at gribe fat om noget, der virkelig vedrører os.
Havde vi blot set 1968-scenerne i en melankolsk og tilbageskuende forestilling om dengang, hvor solidaritet var noget, vi kæmpede for, og hvor ungdommen gjorde noget for fællesskabets skyld, så havde vi kunnet koncentrere os om den faktisk ganske rørende fortælling om Edith, Anne, Mogens og Leif i kollektivet.
Dramatiker: Maj Rørbæk Damgaard | Iscenesættelse: Ebbe Knudsen | Medvirkende: Stig Reggelsen Skjold, Anders Cornelius Zoffmann, Sofie Ancher Vea, Olivia Franciska Fevel Borgels og Dorthe Hansen Carlsen | Scenografi: Carsten Burke Kristensen | Lysdesign: Søren Lydersen | Kostumer: Leila Steenberg | Produceret af: Team Teatret