ANMELDELSE: Levemand, Tobias Dybvad

Hygge og humor går hånd i hånd i Tobias Dybvads “Levemand”

I sit onemanshow “Levemand” har skåret ned for de sjove billeder og træder i karakter som publikumsstærk standupkomiker.

★★★★☆☆

Det er fjerde gang, at standupkomikeren går på scenen med et onemanshow. De første tre shows, “Sjov mand, klam personlighed”, “Er det ikke dig fra Dybvad?” og “Fasser Partner”, har alle været centreret omkring en storskærm, hvor videobidder, billeder og udklip fra sociale medier bliver vist og kommenteret på som et gennemgående greb.

I showet “Levemand” har han lavet et videoindslag, som vi ser til sidst i showet, og ellers er det udelukkende klassisk standup, der leveres igennem showet. På den måde synes , der jo i høj grad kendes for sit sjove og skæve blik på mediestrømmen, tilsyneladende taget et skridt væk fra dét image. Nu skal han bevise sig som standupkomiker uden hjælp fra skærmen. Og det er på både godt og ondt.

For selvom denne anmelder ikke har været gavmild med stjernerne til Dybvad igennem årene, så er Dybvad alligevel en komiker, som jeg gang på gang glæder mig til at se. De tre forrige shows har jeg desuden genset flere gange med stor fornøjelse.

Og det skyldes især grebet med at kommentere på virkeligheden via et diasshow, som bliver mindre og mindre unikt i dansk standup, men som han stadig er den absolut bedste til. Det kræver en timing, publikumssans og tidsfornemmelse, som få komikere mestrer på samme måde.

Tobias Dybvad - Levemand
. Foto: Henrik Edelbo

Omvendt har altid været stærk i disciplinen standup, og det er skønt, at han med “Levemand” understreger sine tekniske evner og viser – eller rettere minder os om – at han er mere end et produkt af Zulu og realitystjernernes dummeste udtalelser.

Med “Levemand” begiver han sig også ud i et show, der i højere grad har en holdning med sig. Begrebet “levemand” henviser nok især til, at man skal huske at nyde det gode ved livet. I hvert fald drejer store dele af showet sig om, at vi skal brokke os mindre over vejret og glæde os mere over småting. Endelig bliver temaet død udfoldet særdeles taktfuldt og ærligt i den sidste del af showet.

jagter ikke grinene, og der er især i begyndelsen langt imellem de gode punchlines. Og det synes efterhånden at være et konsekvent fravalg. Det er, som om hygge og humor går hånd i hånd, og at det ene ikke må overskygge det andet. For der er ingen tvivl om, at han kunne “slagte” mere, end han har gjort i alle sine shows. Til gengæld er det altid afdæmpet og behageligt selskab.

Måske er det derfor, vi altid glæder os til det næste show med ham. Og det gør vi også efter “Levemand”, der måske i endnu mindre grad giver kramper i lattermusklerne, men fornyer respekten for ham som scene- og publikumsstærk komiker.

“Levemand” er på turné til den 10. juni 2022.

Del dette indlæg