ANMELDELSE: Punk – A Rebel Never Dies, Black Box Dance Company

Rusker op i vores indre klimapunker

Black Box Dance Company fra Holstebro tager på en omfattende turné med sin rebelske forestilling, som vækker punkeren og oprøreren i os.

★★★★★☆

“Oprøret er her,” skriver det Holstebro-baserede Black Box Dance Company i programmet til sin nye performance ”Punk – A Rebel Never Dies”.

Og det er det jo! Skulle vi et øjeblik have glemt det, mens de seks medvirkende danser os sønder og sammen, så bliver vi placeret lige midt i revolutionen igen, da Greta Thunberg bliver soundtrack for forestillingens finale.

Er det ikke lidt plat? Man behøver jo knap nok at lave en teaterforestilling længere – man kan blot recitere et par linjer af Thunberg, og så er det straks aktuelt og aktivistisk scenekunst. Men her får det pludselig den kraft, som vi nogle gange savner i andet klimakunst.

For ”Punk – A Rebel Never Dies” bruger sine første 45 minutter på at skildre en ungdom i opløsning; en retningsløs bevægelse; a rebel without a cause. Det er håbløst, meningsløst og magtesløst. De kan end ikke få deres egne hænder til at makke ret i oprørets navn, og de danser modvilligt baglæns ud af revolutionen.

Men pludselig siger de unge: “This is it!” Og Thunberg supplerer: “How dare you?” Vinden vender, og vor tids punkbevægelse vejrer morgenluft. Nu har vi endelig en sag at stå sammen om – nu kan vi endelig blive enige om slagordene.

På den måde ender forestillingen med et anslag. Vi kaldes til handling af de fire ord, der bliver sagt i slutningen af den næsten ordløse danseforestilling, og som sædvanligvis er udtryk for en begyndelse: “One, two, three, four!”

Styrke og kropskontrol

har instrueret og koreograferet forestillingen, der går fra 0 til 100 på få sekunder. Selv om tempoet varierer intelligent, så det hele tiden opleves dynamisk og dramaturgisk velovervejet, så føles det alligevel som at blive højtryksblæst i samfulde 60 minutter.

Ikke mindre forpustede og forførte bliver vi af de medvirkendes kropslige præstationer. Hvilken kropskontrol må det ikke kræve at falde så pladask ned i jorden som italienske ? Hvilken styrke må det ikke kræve at være så langt fremme på taktslaget i hver eneste bevægelse som spanske Jaume Luque Parellada?

Men forestillingens iscenesættelse har også elementer, der gavner helheden mindre.

Lysstofrørene, de mange plastickasser, som de medvirkende flytter rundt på, bygger op og sparker ned, og de utallige kostumer på et flytbart garderobestativ, som indebærer næsten alt andet end sort læder med nitter. Det hele bidrager fint til forestillingens udtryk, men det synes også temmelig uklart, hvad meningen er med det.

Det er koreografierne, sangene og dansernes udtryk, der klart fortæller os, hvad der skal siges. Resten er overflødigt og kunne nemt undværes.

“Punk – A Rebel Never Dies” spiller på turné i Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig til den 19. november 2020 og igen i februar-april 2021.


Koreografi og iscenesættelse:  | Medvirkende: , , , , og | Musikalsk arrangement og lyddesign:  | Scenografi:  | Kostumedesign:  | Lysdesign:  | Produceret af: Black Box Dance Company

Del med dit netværk