Simon Talbot afværger den dårlige stemning med kattebilleder

Simon Talbots morsomme standupshow “Optur” fortæller om hans opvækst i Jehovas Vidner, men det er ikke kun en fordel, at showet er så sjovt.

★★★★☆☆

er taget på turné med sit nye onemanshow ”Optur”. Titlen lægger måske ikke op til meget andet end en grineren aften i plyssæderne. Men i showet lukker komikeren yderligere op for historien om sin opvækst i Jehovas Vidner, som han i tidligere shows kun sporadisk har berørt.

Jehovas Vidner har været et anerkendt trossamfund i Danmark siden 1970 og tæller i dag knap 15.000 døbte medlemmer. For udenforstående er de mest kendte for, at man ikke må fejre jul og fødselsdag, at man ikke må modtage blod ved eksempelvis operationer, samt at man bliver udstødt, hvis man melder sig ud. Og det er også nogle af de ting, som Talbot kommer ind på i showet:

“Grundlovsdag? Nej, den fejrer vi ikke, for det er jo politik, og det hører ikke til i vores verden,” siger han i showet.

Talbot forlod trossamfundet som 15-årig, før han blev døbt, og han er derfor ikke udstødt og kan bevare kontakten med sin mor, som stadig er medlem. Og vi mærker en stor kærlighed til hende, selvom deres livsanskuelser er forskellige. Han fortæller for eksempel om, hvordan han langt hellere ville have sin egen mor, der tror på, at der er dæmoner i klædeskabet ved sengetid, end en urtebesat Østerbro-mor.

Simon Talbot - Optur
. Foto: Camilla Lundbye

Og selvom han åbenlyst kritiserer – eller i hvert fald gør grin med – Jehovas Vidner, så bliver troen og de troende ikke grillet i showet. Han viser tegninger af dæmonerne og dommedag, samt billeder fra stævnerne og dåbsritualerne, men han evner at løfte emnet op på et generelt plan. Er der mere sandhed i konspirationsteorierne end i Biblen? Er vi gode nok til selv at tage stilling, eller lader vi os også ubevidst indlemme i fællesskaber, vi ikke selv har valgt?

Og så et billede af en kattekilling. Og en fontæne af gnister. Technomusik og diskolys. Modsat andre standupshows, der er bundet op på et personligt tema – eksempelvis Rune Klans show ”Barnløs” om fertilitetsproblemer – bliver Simon Talbots ”Optur” aldrig rigtig følsomt. Hver gang det nærmer sig, afværger han det med en banke-banke-på-vittighed eller en sjov historie om sine katte.

Det er selvfølgelig også prisværdigt, at man gerne vil blive på grinets side i et standupshow. Men bekendelseskomikken, som den type af standup kaldes, har en stor styrke i netop at kunne kombinere humoren og smerten – at kunne veksle imellem tragedien og komedien.

Derfor bliver Talbots show, der især består af anekdoter og fysiske act-outs, både sjovt og aldeles veludført standup, men også lidt for ensfarvet i materialet. Man kan kun have respekt for, hvor meget han sætter på spil privat med sit emne, men vi savner at mærke det farlige på scenen.

er på turné i hele landet til den 9. april 2022.

Del med dit netværk