ANMELDELSE: Stolthed og fordom, Betty Nansen Teatret

”Stolthed og fordom” er en kollektiv pragtpræstation

Der er indhentet et overraskende velsammensat hold af unge, sjove og lovende skuespillere til Betty Nansen Teatrets ”Stolthed og fordom”.

★★★★★☆

Den allerførste replik når næsten ikke til ende, før det første grin ruller igennem salen. Jeg husker ikke replikken. Jeg skrev den ikke ned. Jeg grinede i stedet. Årsagen husker jeg til gengæld. siger en halv sætning, holder en minimal kunstpause, og sætter så den sidste halvdel af sætningen perfekt i kassen. Som når en rutineret komiker leverer en punchline.

På få år har hun gjort sig bemærket på flere af de københavnske scener. For to år siden, mens hun stadig var under uddannelse, var hun både sjov, kejtet, ægte og karakteristisk i ”An Education” på Teater Republique. Senere gjorde hun lykke som solist i sin egen ensomme og morsomme monolog ”Nogen er ude at drikke øl” på Aveny-T.

I ”Stolthed og fordom” på indrammer hun forestillingen i rollen som den mellemste søster Elizabeth, men hun er ikke alene om at være forestillingens højdepunkt. Den nyfortolkede version af Jane Austens roman, som er blevet dramatiseret af dramatiker og instruktøren , er nemlig spillet af et vanvittig velvalgt hold af unge, storslåede skuespillere fra hele landet.

Stolthed og fordom - Betty Nansen Teatret
Foto: Camilla Winther

Oppe fra kender vi eksempelvis og . Vi kender dem endda særdeles godt. De har nemlig begge trådt adskillige markante hoved- og birollers sko flade på den nordjyske landsdelsscene. Nu giver Skaarup Voss en vidunderlig følelsesmæssig dybde til den smukkeste og ældste søster Jane, mens Falsen Hiis gør Mr. Darcy til en dragende og facetteret karakter.

og har begge både under og efter deres uddannelser i henholdsvis Aarhus og Odense vist særdeles gode evner i det humoristiske felt, men har også flere gange vist, at der er alvor bag komikken. I ”Stolthed og fordom” får de heldigvis mest lov til at gakke ud som historiens største legebørn – henholdsvis som Mr. Bingley og den yngste søster Lydia.

Og ligesom med sin fysisk-komiske Mercutio i Vendsyssel Teaters ”Romeo og Julie” i fjor slipper den Odense-udklækkede afsted med grotesk karikerede karakterer – denne gang især som den knortede pastor Collins.

Stolthed og fordom - Betty Nansen Teatret
Foto: Camilla Winther

Det er helt åbenlyst, at og har fået kogt romanen fint sammen i denne dramatisering, men måske vælter de ikke Jane Austens fanskare bagover af begejstring med teaterversionen. Til gengæld er den en både veliscenesat og smuk forestilling med Laura Løwes sildebensparket-scenografi som kulisse. Og danseren har skabt udmærkerede koreografier til Viktor Dahls musikalske akkompagnement.

Men ”Stolthed og forsom” er først og fremmest en kollektiv pragtpræstation af de seks medvirkende. Og sikke overraskende en sammensætning. Det er godt set af teatret, men ikke mindst fremragende eksekveret af instruktøren.

Forestillingen spiller på på Frederiksberg til den 12. februar 2022.


Forfatter: Jane Austen | Oversættelse: Vibeke Houstrup Christensen | Dramatisering: og | Iscenesættelse: Medvirkende: , , , , og | Scenografi: | Koreografi: | Musik og lyddesign: | Lysdesign: og | Produceret af:

Del dette indlæg