ANMELDELSE: United Change 2021, Teatret Svalegangen

Tag et stykke med verdensmål til ”United Change”

har store ambitioner med projektet ”United Change”, hvor FN’s 17 verdensmål iscenesættes i små events for enhver smag.

★★★★★☆

og dets direktør, , har sat sig for at iscenesætte alle 17 af FN’s verdensmål i 2023. Og under dette års skyder de projektet ”United Change” i gang med en gadefest, hvor seks af verdensmålene er på programmet.

Det kan da ikke lade sig gøre, tænker jeg, før jeg ankommer til Rosenkrantzgade, hvor gadefesten har besat asfalten. er ikke et lille teater med få og sparsomme produktioner. Slet ikke. Der er tre regulære scener og plads til store armbevægelser.

Men en decideret gadefest med skuespil, performance, virtual reality, bankoshow, interaktive dimser, koncerter og klima-talks? Det er en for stor mundfuld for det lille storbyteater. Men min skepsis blev hurtigt gjort til skamme.

Gadefesten – eller festivalen om man vil – består af en række events, der hver tager cirka 20 minutter, og som spiller løbende i løbet af dagen. Man kan altså sammensætte sit eget program efter tid, interesse, mod og behov. Jeg begynder inde i teatrets store sal, hvor forestillingen ”Ode til jorden” spiller.

Manuskriptet er skrevet af og har undertitlen ”Overgangsritual”. Og den fungerer faktisk også nærmest som en vækkelse. Igennem ritualet ser vi et moderne menneske gå fra kun at lytte til sine egne behov til at standse op og lytte til jordens behov. Vi bruger af jordens resurser, men hvad giver vi tilbage? Er det os der ejer alting – har rettighederne til resurserne – eller indgår vi i økosystemet på lige fod med regnormene?

Vivian Nielsens tekst er lige i øjet med både humor, karikaturer og debatskabende kommentarer. Og Eilev Skinnarmos opfindsomme, cirkelrunde scenografi af træflis på gulvet og en himmelhvælving af et videoprojiceret landskab over scenen får os helt ned i mulden. Verdensmål nummer 15 om blandt andet landbrug og biodiversitet er i særdeles gode hænder hos ”Ode til jorden”, der sår et frø i vores bevidsthed.

Verdensmål for enhver smag

Verdensmål nummer 8 om anstændige jobs og bæredygtig vækst bliver behandlet af produktionsselskabet Maand, der har skabt virtual reality-værket ”X-Ray Fashion”. Med såkaldte VR-briller og hovedtelefoner på, glemmer man helt, at man går rundt med bare fødder på en bane af træplader, mens der fiser folk rundt om dig med vindmaskiner og varmeapparater for at skabe 4D-oplevelser.

”X-Ray Fashion” er som en kort dokumentarfilm, der handler om modeindustrien og tøjproduktion i tredjeverdenslande. Men i stedet for at betragte de store mængder af skrald og de underbetalte fabriksarbejdere, så er du til stede midt i det. Det er en intens oplevelse.

Mindre rystende er gameshowet ”Kokassebanko”, hvor koen Maren bestemmer vinderen ved at lægge en kokasse på et tilfældigt nummer. Vinderne kan selv vælge, om de vil tage imod præmierne, som er gode for livsnydelsen, men dårlige for klimaet. Og på den måde bliver vores egen indflydelse på klimaaftrykket og verdensmål nummer 13 om klimaindsats meget håndgribelig.

I samme boldgade er Line Knutzons absurde monolog ”Glade bæredygtige dage” om overforbrug, som en pelsklædt madame udbasunerer fra toppen af en affaldsbunke på gågaden i Aarhus. Den giver en lige højre til alle de købelystne shoppister og sætter hak ved verdensmål nummer 12 om ansvarligt forbrug.

Performanceværket kombinerer skarp satire og udtryksfuld dans, ligesom bunken af skrald også fungerer som et installationsværk i gadebilledet. Og i det hele taget er festens events en skøn blanding af genrer og virkemidler, så der er verdensmål for enhver smag. Så det er bare om at smutte forbi teatret i festugen og vælge et verdensmål, der passer til dig.

“United Change” foregår på og uden for i Aarhus til den 4. september 2021.


Koncept og idé: Dramatikere: , , og | Instruktører: og | Koreografer: og | Medvirkende: , , , , , , , og | Scenografi: VR-design: Molamil og Mannd | Lysdesign: og | Lyddesign: og Awe | Produceret af:

Del med dit netværk